Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Selma Lagerlöfs julmode

Vänsterskons sula och klack är tjockare än de på högerskon. Jaha, tänker vi först, de skulle väl kompensera för hennes defekta höft. Men det är tvärtom. Sulan fick Helena Bergström att halta lätt.

Annons

För Bergström spelar huvudrollen i ”Selma”, en film om Sveriges första nobelpristagare. Och där bär hon en försvarlig mängd kläder, designade av Karin Sundvall. De visas nu på Röhsska museet i Göteborg, vackert exponerade på sju små podier.

Skorna ingick i Selmas utstyrsel när hon reste till Italien med väninnan Sophie Elkan, är det tänkt. 1896 bodde de en månad i Taormina. För ett par år sedan reste vi i Selmas fotspår, drack kaffe på hennes hotell och travade runt på den lilla stadens gator och spanade som på lek efter två välklädda damer i vimlet. De går där framme, tänkte vi, arm i arm, Selma och Sophie, drygt hundra år bort. Och så får vi syn på dem här, ja deras rekonstruerade garderober.

Selmas nobelklänning är i filmen svagt turkosfärgad och försedd med tusen broderier. Sophie bär en blodröd skapelse på festen och Valborg Olander, Selmas livskamrat, är klädd i svart sidenklänning med beige och bruna stiliserade blommor.

Det femte podiet visar vad Sophie Elkan hade närmast kroppen, i filmen: underbyxa och sidenkorsett med spetsar. Det kunde vara prylar från en butik med gladsexiga underkläder.

Ett rött kvarnhjul, en fjäderboa och en svart hatt med en död sångfågel på fullbordar en liten läcker och tät utställning om vår mest berömda författarinna som i år fyller 150 år.

Filmkostymer pågår till 25 januari och ”Selma” visas i tv under julhelgen.