Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Semmelfest för nybörjare

– Jättegott, utbrister Jawhara Boker från Syrien som läser SFI (svenska för invandrare) på Komvux i Bollnäs och bara har varit i Sverige några månader. Den här dagen får hon och några av hennes klasskamrater för första gången bekanta sig med den svenska nationalbakelsen semla.

Redan i början av januari börjar semlorna att dyka upp på de svenska fikaborden. Trots att semlan ursprungligen hörde i hop med fastlagen, de tre dagar som ligger alldeles före fastan och som avslutas med fettisdagen som i år infaller först den 17 februari.

Semlan, även kallad fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller, om den serveras med varm mjölk, hetvägg. Denna vetebulle, kryddad med kardemumma och fylld med grädde och mandelmassa, är väl så nära man kan komma en svensk nationalbakelse?

– Smaken känns typisk svensk, säger Katalin Böör från Ungern. Det är nog kardemumman i brödet som gör att jag tänker så.

Jawhara Boker och Salah Zelfo gillar också semlan de får. Salah gör tummen upp och Jawhara tycker att semlor passar perfekt som fika.

– Det kanske är därför de är så populära här i Sverige, den sociala betydelsen, säger Katalin och skrattar. Svenskar fikar ju mycket.