Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Semmelwrapen har kommit till Gävle

Under torsdagen lanserades det nya bakverket i stan: "De tog slut direkt", säger Lotta Schenkel, som driver konditori Lido.

Den nya tolkningen av den klassiska semlan, semmelwrapen, har fått enorm medial uppmärksamhet de senaste dagarna. Upphovsmannen är VM-konditorn Mattias Ljungberg på Tössebageriet i Stockholm – och under torsdagen såldes de första exemplaren på konditori Lido i Gävle.

– Vi gjorde 20 stycken som blev väldigt väl mottagna och sålde slut direkt. Till fredag kommer vi göra 100 stycken, säger Lotta Schenkel, ägare till konditori Lido på Södra Kungsgatan och Stortorget.

Är du förvånad över genomslaget det här nya bakverket har fått?

– Faktiskt. Att det har gått så fort beror på sociala medier som Facebook. Brödet blir tunnare och de är festliga och praktiska att äta i farten.

Själva bakningsproceduren är en enkel historia.

– Det är vanlig semmeldeg som man kavlar ut och rullar ihop. I de första hade vi grädde och mandelmassa. Men nu funderar vi även på att göra wraps med "grodsemlor", där grädde och mandelmassa är blandat, och några med vaniljkräm, säger Ulrika Karström, konditor på Lido.

På konditori Princess, på Norra Kungsgatan, har ännu inga kunder har frågat efter den nya trendsemlan.

– Men om det finns efterfrågan det kan absolut vara en tanke att baka dem, säger Albert Derkaspar, administrativt ansvarig.