Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sena jordgubbar i år

Det kan bli svårt att hitta jordgubbar till midsommarbordet. Den sena våren kommer sannolikt att försena skörden.

– Den stora produktionen är ganska kraftigt försenad och det blir inga jätteplock till midsommar som det ser ut nu, säger Magnus Engstedt, presstalesman på Bärfrämjandet.
En av ingredienserna i de fyras gäng kallas den av en del. Förutom snapsen, sillen och potatisen så är jordgubbarna en klassiker till midsommarbordet. Men den sena våren gör att den stora produktionen alltså beräknas bli försenad i år.
En del odlare har drabbats av ganska stora vinterskador efter den långa och kalla vintern och produktionen kommer antagligen att ligga på en ganska låg nivå en bit in på sommaren. Men sedan, senare under sommaren, förväntar sig Bärfrämjandet ändå en god skörd. Genom ny odlingsteknik och rätt plantkvalitet plockas bären numera under en längre period men exakt när kulmen kommer i år, vet man inte.
Men ett är säkert – landets jordgubbsälskare kommer i år att vara helt beroende av att det kommer bär söderifrån. Från Uppland och norrut kommer den lokala produktionen att vara mycket begränsad, enligt Bärfrämjandets prognos.
– Där är man helt beroende av att skåningarna sköter sig, säger Magnus Engstedt.


OSLO 20120704. Jordbær blir solgt på Youngstorget i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix / SCANPIX / kod 20520