Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Senaste radiotekniken ska komma från Gävle

Gävle ska bli bäst i världen på radiomätteknik. I går invigdes högskolans nya Radiocentrum i Ericssonhuset i Teknikparken.
– Genom samverkan ska vi skapa regional tillväxt. Hela poängen är att få fler arbetstillfällen, säger Radiocentrums föreståndare Claes Beckman.

Det var högtidlig stämning med fanfar, skålande i champagneglas och stora applåder när högskolans rektor Maj-Britt Johansson i går invigde nya Radiocentrum som ligger på bottenvåningen i Ericssons hus i Teknikparken.

Radiocentrum är ett forsknings- och utbildningscentrum för samverkan inom radioteknik mellan högskolan och flera företag.

– Vår modell bygger på att vi skapar en miljö där forskare och studenter från högskolan sitter tillsammans med ingenjörer och forskare från industrin och kan göra projekt ihop. Det är för detta ändamål som centrets nya laborationslokaler är så viktiga, säger Claes Beckman.

Han tycker att samarbetet mellan högskolan och det regionala näringslivet är en förutsättning för att kunna bedriva högre utbildning på en mindre ort som Gävle.

Han hoppas att i framtiden kunna knyta ännu fler företag till Radiocentrum än de närmare 20 som man samarbetar med i dag.

– Vi vill bidra till att nya företag startar och se till att stora företag som Ericsson stannar kvar i Gävle.

Pontus Andersson, chef för Ericsson i Gävle, är glad över att Radiocentrum finns i företagets hus.

– Vi hade lite lokaler över och det känns bra att kunna erbjuda dem till Radiocentrum, säger han.