Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Seniorboende blir Gävles högsta hus

15 våningar och 45 meter högt. Det är planerna för det nya senior- och trygghetsboende som ska byggas på Muréngatan. Huset blir därmed Gävles högsta.

Annons

Trygghetsboendet kommer att bestå av 52 lägenheter i sju våningar. Ovanpå det kommer seniorboendets 24 lägenheter att byggas i ytterligare åtta våningar. Huset ska ligga mitt emot det vård- och omsorgsboende som har byggstart i höst.

– Det kanske är en i ett par som behöver vård- och omsorgsboende men inte den andra. Vi vill kunna erbjuda parlägenheter, men annars är detta ett alternativ där den ena kan bo kvar hemma men ändå få den absoluta närheten till den andra, säger Eva-Lotta Sandberg, affärsområdeschef på Humana som kommer att driva vård- och omsorgsboendet.

Senior- och trygghetsboendet, som går under namnet Brf Takterrassen, kommer att ha en bemannad reception. Där ska de boende kunna få hjälp med att exempelvis boka matleveranser, frisörtider eller städning.

– Det unika med trygghets- och seniorboendet är att vi vill satsa på utökade möjligheter till service, säger projektledaren Kenneth Levin.

– Vi kan klappa oss för bröstet för att vi blir det högsta huset i Gävle om inte någon hinner före, men det är receptionen som är navet, fyller hans kollega Lars Tobé i.

Planen är att höghuset ska börja byggas till hösten, men för att spaden ska sättas i marken måste mer än hälften av bostadsrätterna vara sålda. Lägenheterna i seniorboendet kommer att bestå av tvåor, treor och fyror, och kosta mellan 1,2 till 2,4 miljoner kronor. För att bo där måste du vara minst 65 år gammal, och för trygghetsboendet måste minst en person i familjen vara över 70 år.

Några som är glada över planerna är föreningen SPF seniorboende, som bildades 2005 just för att driva på kommunen att bygga fler trygghets- och seniorboenden.

– Det finns inga seniorboenden i Gävle utrustade på det sätt som seniorer vill ha det där man kan bo till livets slut, säger Elisabeth Olsson, vice ordförande i föreningen.