Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sent ska syndaren vakna!

Annons

Svar från LO-distriktet Dalarna-Gävleborg till debatt 5 april 2011 – Länets kristdemokrater, "Vi måste ha en sjukförsäkring alla kan lita på"

Åtminstone några av alliansens politiker (Företrädare från Kristdemokraterna i debatt 5 april) verkar se den verklighet de själva ställt till med. Samtidigt känns det som om ni skyller ifrån er. Det är magstarkt att lasta politikens genomförare Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen som administrerar den försäkring ni själva satt i förfall.

Barnfattigdom, utförsäkringar av människor, regeringens fiaskosatsning i rehabilitering, kraftigt ökade kostnader i försörjningsstöd, säger en sak gemensamt – Alliansen genomför omänskliga regler. Inte mindre än 108 läkare skrev en debattartikel som krävde ett omedelbart stopp för utförsäkringarna. Svenska kyrkan har krävt snabba förändringar av sjukförsäkringssystemet och samlar bland annat till ett påskuppror. Det sistnämnda tar tydligen hårt på Kristdemokraterna.

LO har hela tiden krävt förändringar av den sjukförsäkring med rehabiliteringskedjan som alliansregeringen införde 1 juli 2008. Det gick tidigt att se de negativa effekter som skulle uppstå. Under förutsättning att du är intresserad av den verklighet där de som är sjuka och arbetslösa lever. Vi har ofta beskrivit den, men Fredrik Reinfeldt lyssnar sällan till remissinstanser som representerar vanligt folk.

LO distriktet Dalarna-Gävleborg kräver att sjukförsäkringen görs om i grunden och vill trycka på några väsentliga behov av förändring:

- Stelbenta tidsgränser som bara innebär att vi stressar och pressar den som är sjuk, måste bort.
- Sjukförsäkringen ska ge den som har blivit sjuk eller skadad en garanti om rehabilitering och annat stöd som kan vara nödvändigt för att komma tillbaka i arbete.
- Arbetsgivaren ska ha en tydlig skyldighet att ordna med rehabilitering och anpassningar till den sjukskrivne.
- Arbetsträning med rehabiliteringspenning måste införas för den som är medicinsk färdigbehandlad men ändå inte kan återvända till arbetet
- Lönebidrag ska alltid prövas före sjukersättning.

LO distriktet kräver en sjukförsäkring som är trygg, rättvis och rättssäker. Det förtjänar vi som bor i Sverige. Rätt som det är kanske även kristdemokrater röstar emot alliansens omänskliga förändringar?

Ulrika Belin
Ordförande, LO Dalarna och Gävleborg

Mer läsning

Annons