Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Serien som ärbättre änSagan om ringen

Annons

Om det är någon som har missat ”Game of Thrones” så kommer det att visas i SVT under 2012.

Serien är planerad att börja sändas vecka tio så nu kan vi börja räkna ner. Endast tjugotre veckor kvar! Är det inte fantastiskt!? Blir vi inte glada!? Jag blir glad.

Jag blir så glad, så glad.

Jag har visserligen redan plöjt igenom denna helt fantastiska serie, åtminstone den enda säsong som ännu har gjorts, men jag längtar efter att få plöja igenom den igen.

Under tiden nördar jag ner mig i böckerna. Det bästa med att läsa den första boken efter att ha sett den första säsongen av serien är alla detaljer som inte finns med i serien.

Man får veta all bakgrundshistoria och man får aha-upplevelser på nästan varenda sida. Man vet plötsligt vilka alla karaktärer är och vilken koppling de har till varandra, vad de tänker och varför de gör som de gör.

Och det som är lite suddigt i serien klarnar i boken. Och jag älskar känslan av att verkligen grotta ner mig. Besatthet är ju, trots allt, lite av mitt signum.

Varför älskar vi ”Game of Thrones”? Och med vi menar jag mig själv och alla andra. Om jag ska jämföra det med någonting så vill jag jämföra det med ”Sagan om ringen”, vilket säkert många före mig har gjort. Får man göra det utan att bli halshuggen av rabiata Tolkien-fans?

Fast nu pratar jag alltså om serien ”Game of Thrones” VS filmtrilogin ”Sagan om ringen”, inte om böckerna. Fast ”Game of Thrones” är bättre än ”Sagan om ringen”.

I mitt tycke, ska tilläggas.

Jag gillar den strategiska maktkampen. Jag gillar det faktum att det känns mer historia än saga. Men ändå älskar jag att den innehåller både zombies och drakar.

Jag tycker också om att det finns så många karaktärer att man blir helt yr i huvudet och att vartenda avsnitt avslutas med en djävulsk cliffhanger. Framför allt tycker jag om att näst intill ingen är helt igenom god eller helt igenom ond. Det är liksom ingen kamp mellan gott och ont. Det är en kamp mellan människor. En del visserligen mindre goda än andra.

Någonting jag inte är så förtjust i att denna första säsong också avslutades med en cliffhanger (så klart) och att säsong två inte kommer förrän om tusen vintrar. Eller åtminstone om en. Att vänta på någonting är, som bekant, inte min starka sida.

Men det är ju nu det är så himla bra att böckerna finns! Jag kan stilla min nyfikenhet med dem. Så länge.

Vad jag inte behöver vänta på längre är ”Grey’s Anatomy”. Nu blir det gråtfest varenda vecka igen. Och någonting annat jag inte behöver vänta så länge på är ”The Walking Dead”. Så snart blir det även sömnlösa nätter. Igen. Men jag gillar det. Ni vet att jag gillar det.

Minna Jonsson

Mer läsning

Annons