Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex år och sex månader för Lindberg

/

Den tidigare polischef som åtalats för en rad sexbrott döms till fängelse i sex år och sex månader. Han fälls bland annat för misshandel, grov våldtäkt, flera fall av koppleri, våldtäkt och sexköp.

Annons

Den tidigare polischefen Göran Lindberg som åtalats för en rad sexbrott döms till fängelse i sex år och sex månader.

Göran Lindberg fälls bland annat för misshandel, grov våldtäkt, flera fall av koppleri, våldtäkt och sexköp. Han ska också betala sammanlagt 300 000 kronor i skadestånd till tre av de drabbade kvinnorna, samt en del av de målsägandes advokatkostnader i de fall där han befanns skyldig, en summa på 700 000 kronor.

Kammaråklagare Håkan Roswall hade krävt att Lindberg skulle dömas till åtta års fängelse. Han hade åtalats på 23 punkter, bland annat för grov våldtäkt, våldtäkt, koppleri och sexköp. Under rättegången erkände han endast sexköpen och hävdade att han redan avtjänat sitt straff för detta genom den långa tid han suttit häktad.

Göran Lindberg frias på sex punkter, bland annat tre fall av koppleri och ett fall av våldtäkt. Han frikänns också från åtalet om förberedelse av grov våldtäkt av barn, där rätten inte finner det styrkt att han insett att flickan var under 15 år. Det gäller det fall som Lindberg greps i samband med den 25 januari i Falun. Han var då på väg att träffa en ung flicka som han bestämt ett sexmöte med. Polisen hade då haft honom under uppsikt en längre tid.
Sadistiskt våld

Vid bedömningen av straffvärdet har rätten utgått från det allvarligaste brottet, den grova våldtäkten, där straffvärdet bedöms vara fyra år och sex månader. Rätten anser att Lindberg utsatte flickan, som var 17 år gammal, för ett "sadistiskt, sexuellt våld". Enligt rätten har han visat "särskild hänsynslöshet och råhet". Lindberg ska bland annat ha bundit fast flickan innan han våldtog henne.

I samband med domen höll rättens ordförande Lars Tomth en presskonferens. Han tog där upp bevisningen på den allvarligaste åtalspunkten, grov våldtäkt, och konstaterade att målsägaren gett ett trovärdigt intryck. Omedelbart efter händelsen i januari 2007 gick hon till polisen och anmälde övergreppet.

- Hon har varit med om en mycket traumatisk händelse, sade Lars Tomth.

Han betonade att hennes uppgifter fått starkt stöd av andra personer som hörts i målet om Göran Lindbergs beteende vid sexuella kontakter.

- Det har gällt Lindbergs dominans. Han har bundit kvinnan och uttalat kränkande ord, förklarade rådmannen.

Advokat Elisabeth Massi Fritz, som företräder två av de drabbade kvinnorna, är missnöjd med domen.

- Domslutet står inte i proportion till det lidande och de kränkande och förnedrande handlingar som Lindberg tillfogat sina offer. Brotten som Lindberg är dömd för måste kunna leda till högre skadestånd och strängare fängelsestraff då det handlar om att utnyttja andra människors kroppar, säger Massi Fritz till TT.

Största skandalen

Avslöjandet att Göran Lindberg var en sexbrottsling väckte extra stor bestörtning inom svensk polis eftersom han varit en av landets mest kända och höga polischefer och dessutom profilerat sig som en flitig föreläsare i etik och moral.

Han talade innerligt om jämställdhet, respekt och mot sexuella trakasserier och mobbning.

Två ledamöter i polisstyrelsen Uppsala, där Lindberg arbetade, kräver att en sanningskommission ska upprättas, för att granska om han begick brott redan under sin tid som polischef, mellan åren 1997 och 2006.

Enligt åklagaren Håkan Roswall har två kvinnor berättat att de har haft Göran Lindberg som sexkund under hans tid som polischef. Men de sexköpen har inte utretts vidare, eftersom de ligger så långt tillbaka i tiden att brotten i sådana fall är preskriberade, skriver Upsala Nya Tidning.

TT

Mer läsning

Annons