Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex sköna skidäventyr

/

Ta barnen till Björnbärsskogen i längdparadiset Orsa Grönklitt. Njut av svenskt julbord i mysiga Serre Chevalier eller festa loss i vilda Sölden.

Här är vinterns roligaste nyheter för alla skidälskare.

Annons


Träna i Orsa inför Vasaloppet
Orsa Grönklitt ligger naturskönt vid Orsasjön och Siljan i Dalarna. Snösäkerheten i de fina längdskidspåren lockar många motionärer och elitåkare inför Vasaloppet. Här finns även barnvänliga skidbackar. Till i vinter har barnområdet Blåbärsskogen rustats upp och de små kan åka runt figurer som låter och sjunger. Mer erfarna åkare, men med ringrostig åkteknik, bör prova nyheten morgonskidåkning i nypistade backar med skidlärare som ger nyttiga och personliga tips.

Tonårsäventyr i Hemsedal
Om man fortsätter lite längre bort än Dalarna och i stället blickar ut över de norska fjällvidderna runt Hemsedal känns det nästan som att befinna sig högt upp i Alperna, trots att detta ligger 23 mil nordväst om Oslo. Till vintern står här nya skidparker klara som kommer att ge fyra kilometer utmanande parkåkning på ett åk. Barnområdet Gaupeland är i år gratis för alla barn. Man kan vara med i roliga barnaktiviteter, låna pulka och lära sig åka skidor i en utmärkt skidskola.

Gemytligt julbord i Serre Chevalier
Det kan vara skönt att bara strunta i pakethetsen inför jul, och dra till en gammal fransk alpby med stenhus som Serre Chevalier, mitt i en lång dal med mycket åkäventyr och lättillgänglig offpist. Avnjut en vit julhelg här i Hotel La Vieille Ferme - som har mysiga rum i en restaurerad 1700-talsgård. Eller på Hotel Grand Nord i Val d'Isère, som lockar många festglada svenskar och har ett magnifikt skidsystem i världsklass. Båda dessa hotell serverar traditionellt svenskt julbord. Upplev stor skidåkning på dagen och koppla sedan av framför en öppen brasa på kvällen i stället för att stressa i köpcentrumet hemma.

Partynätter i vilda Sölden
Är man mer sugen på eggande umpa-umpa, rock'n'roll och heta nätter är österrikiska Sölden ett givet tips med sitt radband av barer och diskotek. STS Alpresor startar i vinter resor hit till en av Österrikes populäraste skidbyar, som har glaciärskidåkning och 2 000 meters höjdskillnad. På dagarna njuter man i snösäkra backar och mysiga pistkrogar. Nätterna igenom kan man delta i ett hektiskt partyliv och man behöver inte ens besöka samma bar två gånger under samma vecka.

Sex skidorter på en vecka
Är man mer inriktad på att utnyttja dygnets timmar för skidäventyr och vill testa olika alpbyar rekommenderas en skidsafari i Österrike eller Italien. Under sex dagar kan man få upplevelser som: fruktade Hahnenkamm-störtloppet i Kitzbühel, Tauernrunde i Obertauern, Saalbachs bästa backar och Zell am See. Eller gör en liknande resa runt Canazei i Dolomiterna och bo uppe i Rifugios, med sina mysiga bergspensionat. Lär känna utmärkta skidorter och snövitmysiga byar som Arabba, Cortina och Val Gardena.

Drömresa för offpistälskare
Är det den ultimata pudernjutningen man suktar efter så introducerar svensk-franska researrangören UCPA i vinter Grand Traces, som de kallar ett "drömpaket" för passionerade skid- och snowboardåkare: Under en vecka besöks kultorter som La Grave och Puy Saint Vincent. Med minibuss letar man upp nya lössnöutmaningar varje dag: skogsåkning och branta korridorer, för att till kvällen återvända och vila ut på hotellet i "basorten" Serre Chevalier.

Andreas Strömberg/TT Spektra

Mer läsning

Annons