Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex som smakförstärkare

Sex är överskattat. På film, vad trodde du?
Till och med om en kyss drar ut på tiden så byter jag kanal.

Annons

Smakfullt arrangerade sängkläder. Nakna kroppsdelar i så mycket närbild att motivet blir helt och hållet abstrakt. Sakta smekande kameraobjektiv.

Jag ser det som transportsträckor. När ska handlingen börja igen då?

Naturligtvis finns undantag. Naturligt kan sex som allt annat skildras bra på film.

Jag kan till och med erinra mig enstaka hyggliga scener när jag inte tittat på klockan istället för på silikonimplantat i motljusbilder.

Men det är inte det adekvata filmsexet jag menar utan filmerna där sexet ingår som Piffi Allkrydda.

Jag menar den rutinmässiga användningen av trosor som droppas redan i hallen, släta sidenlakan och bröstopererade stand-ins. Lagom draperade kroppar och sängen med huvudänden mot ett högt fönster varifrån ett dämpat gatljus strilar in. Avsky!

Prydligt sex är Hollywoods egen smakförstärkare och att ta bort det är förmodligen lika otänkbart som att utesluta färgämnet i Coca Colan.

Att det också handlar om att exploatera kvinnokroppen ska vi inte orda om just i dag.

Bara att det är så himla tjatigt. Särskilt i kriminalhistorier. Särskilt på tv. Alla dessa reklamavbrott. Och så måste man dessutom gå ut och hämta kaffe en extra gång när filmens två huvudpersoner oförhappandes kommer innanför samma tröskel en sen kväll efter puben.

Förstå mig rätt. Hollywood får gärna göra varenda rulle till nudistfilm. Nakenhet är inte problemet. Lika lite som själva akten. Och filmer som uttryckligen utforskar det sensuella är en annan sak. Romantiska filmer som "Brokeback mountain" är definitivt en annan sak.

Men sexinslag som varken för berättelsen eller berättelsen om personerna framåt gör mig galen.

Är det av betydelse att Lisbeth Salander och Micke Blomkvist hoppar i säng i "Män som hatar kvinnor"? Kanske. Dom gör det förvisso i boken.

Händelsen ger deras förhållande en ny karaktär. Lisbeth tar kommandot och därmed betonas hennes självständiga personlighet. Sexet är också ett tillfälle att visa hennes aggressiva tatueringar.

Ändå sker det i en släpljusinbäddad scen, precis lika konventionell som i alla andra deckare för den internationella marknaden.

Annons