Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sexuella trakasserier: "Vi måste trumma in i våra unga pojkar och män vad det är som gäller"

Jag känner ingen tjej/kvinna på ett närmare plan som inte någon gång blivit utsatt för en mans ovälkomna närmanden. Då menar jag inte usla raggningsförsök som inte tagits emot positivt utan kladdiga fysiska närmanden, i olika grader och varianter.

Jag tror inte heller jag känner någon man på ett närmare plan som inte någon gång i sitt liv inte tagit sig friheter med en kvinnas kropp. Det är tamejfan sorgligt.

När man smakar på den tanken och vetskapen så är det så jävla äckligt, vad är det vi håller på med? Är vi så uselt vaggade att vi inte fattar bättre? Frågan är förvisso inte okomplicerad och gränserna kan kännas suddiga. Men vis av ålder och erfarenhet så säger jag att man faktiskt bör som kille/man lämna det första fysiska steget i kontaktsökandet till kvinnorna.

Så här tänker jag, om en kvinna tar på mig och jag inte är intresserad så kommer den situationen nära på aldrig kännas farlig eller hotfull för min del. Det är försvinnande få kvinnor som kan dominera mig fysiskt så att jag i något läge skulle känna mig hjälplös och utsatt. Det skulle naturligtvis inte göra hennes närmanden okej, men det är ytterst osannolikt att jag någonsin skulle vara i ett läge där jag är rädd.

När män tar på kvinnor så är det så många parametrar som spelar in som en man aldrig behöver ta i beaktande om rollerna skulle vara ombytta. En man kan i regel dominera en kvinna rent fysiskt. Kvinnor gör rätt i att vara rädda för kladdande män. Kladdandet, hoten, tjatet och våldet är alla vapen i den arsenalen vi män kan använda.

Vi måste ha ett mycket tydligare ställningstagande som samhälle till skydd för kvinnor, inte för att kvinnor är svaga och behöver skyddas men skydd så att de män som är äckel får betala dyrt för sina övergrepp.

Samtyckeslagstiftning är en väg att gå som skulle kunna vara en bra början. Men framför allt så måste vi trumma in i våra unga pojkar och män vad det är som gäller och vi män som hatar och föraktar dessa avarter måste våga vara obekväma. Om en kille släpar på en jättefull tjej, fråga om han behöver hjälp, vart han är på väg, vad tjejen heter. Om en tjej ser obekväm ut i en situation på krogen, kolla läget eller snacka med personalen. Som samhälle måste vi göra mer. Ska vi ro i hamn någon förändring så måste vi lära våra unga och vi som varit med måste göra vår del genom att hjälpa varandra.

Ett första steg är nog att vi män erkänner att det här är ett jättestort problem och att vi som kollektiv kan göra så jävla mycket mer.

Lars Thorsell

Läs också: Lundgren (S): "Mäns självklara sätt att ta för sig av andra som de själv önskar är skevt"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare