Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SFI sjunger ut på lektionerna i Sandviken "Svenska språket låter som musik"

– Folkvisor i moll är bra, det finns en melankolisk feeling som når eleverna, säger SFI-läraren Anne-Marie Ivarsson.
Hon använder sången som ett instrument för att lära ut svenska språkets uttal.

LÄS OCKSÅ: SFI har vuxit ur lokalerna i Sandviken

Anne-Marie Ivarsson är snabb att berömma de tio eleverna som sitter i skolbänkarna framför henne.

– DU är bra, säger Ibrahim Kourdi, elev, och fortsätter,

– Jag älskar när du sjunger.

Det är lite kallt i klassrummet på andra våningen. Flera av eleverna sitter med jackan på sig. Det är här, på gamla Hammargymnasiet i Sandviken som SFI, Svenska för invandrare, sedan 2015 huserar. Tre kvinnor och resten män sätter sig på stolarna och när läraren Anne-Marie startar lektionen så börjar den med en sång. Alla i salen hänger på, utan undantag. De bara sjunger.

LÄS OCKSÅ: SFI flyttar till nya lokaler i centrum

De inleder lektionen med visan "Hur kan ett ljus skina så klart" och Ibrahim Kourdi berättar att han tycker den låter som en vikingasång. Han har läst svenska i ett halvår och har på den tiden blivit väldigt bra.

– Jag vill lära mig svenska, språket är nyckeln till samhället, säger han.

Ibrahim berättar att han faktiskt använder sången hemma för att få till ett bra uttal. Han lyssnar gärna på svensk musik också.

– Laleh, Miriam, Danny och vad heter de, Markus och Martinus. fast de har en svår svenska, säger Ibrahim.

Uttalslektionerna startade i våras och det gick så bra att de fortsatte efter sommaren. Anne-Marie är musiklärare i grunden och har tagit med sig godbitarna. Mellan sången ljudar de ramsor. Anne-Marie frågar vart eleverna bor. "Jag bor på Svarvargatan 9 O" sjung/talar alla i kör. Det svåraste med det svenska språket är att få till fina vokaler, till exempel u, i och y. Att höra skillnaden.

– OOOOOO, man ska ha en rund mun, då man sjunger är det lättare att få längre uttal på de ljud som ska betonas än när man pratar, säger Anne-Marie.

Eleverna får dessutom ett större ordföråd och om man sjunger på gehör fastnar texten bättre och fraser blir lättare att komma ihåg. Därmed får man också grammatiken på köpet. Det är därför sången och ramsorna är bra.

Det skrattas mycket och det är högt i tak. Det kanske det måste vara för att kunna brista ut i sång en vanlig måndagsförmiddag i skolbänken. Anne-Marie berättar att hon hoppas sången används som uttalshjälp på andra skolor.

– På SFI i Sandviken har vi satsat på uttal och haft en veckolång kurs med Olle Kjellin, professor inom uttalsundervisning. Det var han som introducerade ”gatuadresser”. Alla lärare på SFI i Sandviken arbetar aktivt på olika sätt med uttalet.

Finan Kidane berättar att han tycker uttalslektionerna med Ann-Marie är jättekul. Att svenskan låter som musik. Språk är olika så.

– Tyskan är hård, andra språk håller en jämn ton, men svenskan låter som musik, säger han.

Man får söka in till uttalslektionerna och de hålls vid tre tillfällen sedan har nya elever chansen att lära sig uttal med sång och ramsor. Eleverna som nu sitter i bänkarna vill alla komma tillbaka och Ann-Marie säger att de absolut kan söka igen. Deltagarna tycker att sången är ett bra instrument för att lära sig uttal.

LÄS OCKSÅ: TV: Karaoke när SFI håller språkövningar i Skutskär – "Jättebra träning"