Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs sportchef: "Jag blev tagen på sängen"

Ibland går det att ha en föraning om vad som kan hända på spelarmarknaden.
Men när Niclas Andersén berättade för Brynäs sportchef Stefan Bengtzén om kontraktet med NHL-laget Pittsburgh så var det som om blixten hade slagit ner.
– Vi var ju precis klara med backsidan och hade slagit igen locket. Nu är det bara att öppna det igen, säger Bengtzén förmiddagen efter det tunga beskedet.

Annons

Stisse Åbergs krönika läser ni här.

Han var lika förvånad som alla andra när lagkapten Andersén lade korten på bordet och berättade om det otroligt snabba händelseförloppet där det på en och samma dag kom en förfrågan, kontraktsförslag och en underskrift. Bara så där hade Brynäs tappat en av sina viktigaste kuggar – om inte den allra viktigaste...

När fick du beskedet?

– Jag fick veta det på måndagskvällen och blev verkligen tagen på sängen. För det mesta har man ju en aning om att någonting kan vara på gång. Här fanns det inga indikationer alls.

Här kan ni läsa Anderséns egna tankar om NHL-chansen.

Vad är det mest problematiska för dig när det nu blev så här?

– Tidpunkten. Det är inte bara att kliva ut på marknaden och ta för sig. De tillgängliga toppspelarna blir förstås förre och färre när vi hunnit fram till mitten av juni. Marknaden ser ju ut som den gör just nu och det är klart att det kan vara bekymmersamt att hitta någonting riktigt bra. Hade vi fått veta det här för sex-sju veckor sedan hade marknaden sett lite annorlunda ut. Nu är det tuffare.

Hade Niclas kunnat göra någonting annorlunda?

– Han har spelat med öppna och ärliga kort och det här kom ju otroligt snabbt och hastigt för honom också. Jag förstår verkligen att han vill ta chansen när han är 27 år och får en möjlighet att spela i NHL. Det är förmodligen hans sista chans. Nu önskar jag honom all lycka där borta.

Vad händer nu?

– Det blir till att scanna av backmarknaden igen. Det är klart man är luttrad men att få det här i elfte timmen gör det lite besvärligare. Vi får helt enkelt ta det här ett varv till och hitta en ersättare – för det ska vi ha.

Letar ni efter samma spelartyp som Andersén?

– Vi hade ju satt en backuppsättning som vi var riktigt nöjda med. Mixen fanns där med en lagom blandning av allt med nya spelare, rightskyttar, offensiva och defensiva kuggar. Men det är klart att någon med ungefär samma egenskaper skulle vara bra att ha. Men att ersätta Niclas så rakt av går ju inte.

Han var en viktig kugge.

– Absolut. Inte bara på isen utan lika mycket utanför också. Han var ju vår lagkapten.

Blir det en svensk eller utlänning som ersätter?

– Det vet jag inte än. Som sagt är det marknaden som styr och nu får vi kasta oss ut där igen.

Både AHL och NHL är slutspelat nu. Kommer det att öppna upp någonting?

– Nej, det tror jag inte så här på en gång. För oss gäller det fortfarande att det blir rätt spelare och vi får inte bli stressade för det här. Det är klart att jag helst skulle vilja ha det här klart nu. Men nu får ta den tid det tar.

Och parallellt jobbar du med att få in en center också.

– Så är det. Det finns inget nytt att berätta där heller. Där har vi ju jobbat en tid och är förstås längre fram. Men samma sak gäller där – det får ta den tid det tar. Huvudsaken är att det blir rätt spelare som kommer in.

Mer läsning

Annons