Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynästalangen som hittade en ny karriär inom hockeyn

/
  • En hockeyagent på väg. Johan Altberg är före detta hockeyspelaren från Gävle som sadlade om blev agent. Bara 30 år ung företräder han flera av stjärnorna i SHL och NHL.
  • Johan Altberg drömde om ett liv som hockeyproffs. Nu hjälper han hockeyproffsen och lever på att skriva så bra kontrakt som möjligt för dem.

Han drömde om en hockeykarriär på hög nivå.
Det blev inte så. Men Johan Altberg lever ändå på sin hockey – på ett helt annat sätt än det var tänkt.
– Det är ingen dans på rosor. Men visst är det ett drömjobb för en hockeynörd som mig, säger Gävlekillen som sadlade om och blev – agent.

Annons

När åren som junior var över hoppades förstås Johan Altberg, då lagkapten i Brynäs J20, att karriären skulle fortsätta.

Det gjorde den aldrig. Det blev ett par matcher i division 1-klubben Motala, sen var det slut.

– Jag spelade med Mattias Karlsson, Sebastian Enterfeldt, Jacob Blomqvist, Kristoffer Bäckström och även Nicklas Bäckström spelade med oss 85:or i J20 då.

Johan Altberg minns med viss förtjusning vilka blivande stjärnor han delade omklädningsrum med. Via en snabb titt i laguppställningen från säsongen 2004-05 hittar vi även spelare som Linus Videll, Nicklas Danielsson och Jonathan Carlsson och några ytterligare namn som faktiskt tog sig hela till SHL och ut i Europa.

Dit nådde aldrig Johan Altberg. I stället tjänar han sina pengar på att andra spelare lyckas.

Tillsammans med rutinerade Tommy Öström i agentbyrån, ESM – Eclipse Sports Managements, har han massvis med spelare på olika nivåer i sitt stall. Allt från NHL och SHL till KHL och NLA i Schweiz.

Faktiskt företräder Johan numera några av sina gamla lagkamrater.

– Vi har rätt många brynäsare hos oss. Det är kul för mig som gammal Gävlebo och Brynässpelare.

Ett stort antal NHL-svenskar finns också under firma Altberg/Öströms flagg.

– Tommy Öström är ju oerhört rutinerad hockeyagent och det känns väldigt bra att jobba ihop med honom, berättar Johan när han stannar till i Gävle hemma hos föräldrarna och passar även på att träffa oss innan han fortsätter mot Örnsköldsvik och tv-pucken som spelades förra helgen.

– En otroligt viktig turnering för oss. Vi får skriva kontrakt med spelare från 1 januari det år de fyller 16 år.

Så tv-pucken är någonstans en sista anhalt innan agenterna bestämmer sig för vilka spelare de vill företräda. Men Johan Altberg erkänner att han och övriga agenter egentligen redan har full koll på vilka de helst vill ha under sitt paraply.

– Det är en tuff bransch. Jag tror vi är 40 licensierade agenter i Sverige nu och säkert femton till sjutton agenturer. När jag fick min licens var det ett muntligt prov. Nu tror jag det är skriftligt också. Det handlar om att svara på frågor om etik och moral, varför man inte får signa spelare innan de år de fyller 16 och så vidare.

– Vi ska ju hjälpa de här unga killarna till att lyckas i sina hockeykarriärer. Nu är det som är födda -00 vi får signa efter årsskiftet.

När börjar man kratta för de spelare man vill ha innan ni skriver kontrakt?

– Det är färdigkrattat redan. Vi har säkert 10-15 spelare på gång efter nyår, som vi tycker är intressanta för oss. Men vi är beredda på att det är tio andra agenter som också vill ha de spelare vi sett ut. Då gäller det att prata så gott som möjligt om oss med spelarens mamma eller pappa. Komma till köksbordet och prata – och väl där kan vad som helst hända.

Har det hänt nån gång att du hittat en spelare som ingen annan sett eller trott på?

– Ja, hittar man guldkorn. Det bästa exemplet är nog Lukas Bengtsson numera I Frölunda, som jag hittade uppe i Mora. Han hade inte ens spelat tv-pucken – nu är han snart NHL-proffs.

Hur hittar man en sån spelare?

– Flax. Jag bara såg honom och tänkte det här är en duktig spelare. Liten back, högerskytt, spelskicklig men hade inte storleken. Men jag trodde på honom.

Ett par år efter att den egna karriären tagit slut tog Johan kontakt med sin förra tränare Tomas Thelin, senare junioransvarig i Brynäs IF,

– Jag hörde lite vad han tyckte och tänkte. Vi hade haft en fin kontakt under mina juniorår. Bland annat gjorde han mig till kapten direkt i juniorerna. Han kände Tommy Öström och det var där det började på allvar. Tommy har jobbat 25 år som hockeyagent. Han Claes Elefalk och Christer Rockström var några av de första agenterna, så Tommy har ett oerhört stort kontaktnät och att få börja jobba med honom var stort och viktigt för mig. Det var en lyx, men extremt tufft där i början.

Nu är Johan Altberg inne på sitt sjätte år som kompanjon till Tommy Öström. Agenturens sajt på internet är snygg och välgjord med bilder och fakta på de spelare man representerar. Men det är långt ifrån alla som syns utåt.

– Vi har som kriterium att du ska ha representerat något landslag och även vara över 20 år för att synas med bild på sidan. Det kan bli lite skevt mot föräldrar och så annars, det kan sätta press på unga grabbar att synas där.

– Hockeyföräldrar kan vara jobbiga i vissa lägen. Snacket som kan vara på läktarna alltså, dom lägger sig i saker. Dom låter inte grabbarna sköta sig själva, utan ligger på både hos tränare och hos oss agenter om att just deras kille ska ha si eller så mycket istid.

Vad säger du då?

– Först och främst kan man till en viss del förstå att föräldrarna är måna om sina barn, helt klart. Sen får man försöka föra en dialog med dom och försöka lösa problemet på ett bra sätt. Får man lite egen tid med dom så brukar det oftast lösa sig.

Men sedan får man även ställa grabbarna mot väggen ibland också. Att de måste ta sina egna beslut om de vill bli självständiga, och inte ringa pappa varje gång.

Har du gjort någon riktigt stor förtjänst på någon spelare som hamnat i NHL?

– Just nu representerar vi fyra stycken svenska NHL-spelare, men agnturen i sig har cirka 20 NHL-spelare. Lukas Bengtsson, som jag pratade om tidigare, kommer antagligen bli den första spelare som jag själv "hittade" som går till NHL. Men så tänker man inte vi är ett team, jag och Tommy Öström, som jobbar ihop.

Är det drömmen det här?

– Ja, jag ville fortsätta med hockeyn, men inte spela på lägre nivå eller som tränare. Jag vill ju också tjäna pengar.

Tjänar du bra?

– Ja, jag har det bra. Men det är olika hur mycket som kommer in och det gäller ju att jag gör rätt i allt, menar Johan Altberg.

För så är det ju. Utan bra spelare, ett gott öga till såväl föräldrar som sportchefer och en förmåga att förhandla fram bra kontrakt till de spelare han företräder, kan karriären och livet som agent fort ta en annan väg.

Mer läsning

Annons