Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bulan: "Det känns bra att vi är underdogs"

/
  • Thomas

Han kastades rakt in i Brynäs förra säsongen och vände ett utsatt läge ända till slutspel.
Nu är det Thomas "Bulan" Berglunds linje som gäller redan från start. Här följer en djuplodande intervju med 23 raka frågor om Brynäs inför säsongen 2015/16. Texten finns även i vår Hockeybilaga.

Annons

Vad är det viktigaste för Brynäs den här säsongen?

– En bred fråga. Sett till det spelmässiga handlar det om att bygga vidare på det som var bra ifjol. Det andades en optimism efter säsongen trots att vi förlorade i kvartsfinalen.

Vad vill du framför allt se hos spelarna?

– Att alla är redo från start i varje match. Att ingen går ut till match och är för nöjd efter en bra insats tidigare, eller för deppad efter en dålig insats tidigare.

Vilka är Brynäs styrkor den här säsongen?

– Vi har många offensivt lagda spelare. Vi har ett lag som kommer göra många mål, det är jag övertygad om. Sen gäller det hur vi hanterar balansen mellan offensiv och defensiv. Men att vi kommer vara på övre halvan när det gäller antalet gjorda mål, det tror jag garanterat med tanke på det sätt vi ska spela.

Vilka är målskyttarna då i årets lag?

– Det kan jag inte säga. Det får vara vilka som helst, det ska vi hjälpas åt med.

Hur vill du bygga upp kedjorna?

– Vi har ett spännande lag så till vida att vi har två lines som kan vara förstakedja och även en tredjekedja med Westerholmarna, som på sikt också kan vara en förstakedja. Och sedan en fjärdekedja som ska döda utvisningar och jobba stenhårt och vara ruggigt viktiga för laget. Sen är inte kedjorna huggna i sten utan kan ändras.

Kan du beskriva hur Brynäs ska spela den här säsongen?

– Vi ska spela med stort puckinnehav och för att kunna göra det måste alla jobba tillsammans för att vinna tillbaka pucken. Det är så vi kan hitta ett eget spel och det är så vi kan utveckla våra spelare. Sedan har vi olika strategier för hur vi ska anfalla. Vi har många spelare som i grunden är offensivt skickliga och där måste vi hitta rätt balans, det är en utmaning. Vi ska vinna matcher, det får inte bli att vi gör många mål men ändå förlorar i var och varannan match. Då har vi misslyckats.

– Vi ska inte anpassa oss efter motståndarna utan försöka spela samma spel hemma som borta, då sitter grunderna mycket bättre. Det handlar om att visa att vi tror på vårt spel.

Om du fick välja helt fritt, utan att tänka på plånboken. Vilken spelare, eller spelartyp, skulle du vilja ha in i laget?

– Henrik Zetterberg. En sån spelare som behärskar alla delar i spelet. Han kan spela hårt, duktig både power play och box play. Peter Forsberg är en annan som också var helt komplett.

Finns det någon sådan spelartyp i dagens SHL?

– Nej, de spelar ju i en annan liga, så inte på den nivån. Men det finns ju kompletta spelare på en lite lägre nivå i SHL.

Finns det någon i Brynäs som är på den nivån?

– Anton Rödin kan i min värld bli en bra NHL-spelare. Han har speeden, arbetskapaciteten och vinnarskallen.

Är det därför han är lagkapten?

– Man kan inte sätta vem som helst där, men jag tycker Anton har ledaregenskaperna som han visade prov på ifjol.

Var det självklart att tacka ja när du fick frågan att ta över efter Tommy Jonsson förra säsongen?

– Rent hockeymässigt så tyckte jag att det kändes intressant med Brynäs. En anrik förening och jag hade intrycket att Gävle var en bra stad.

Var det samma orsak till att du valde att tacka ja till en förlängning efter avslutat arbete i våras?

– Även om läget var prekärt så hade jag en rolig tid och det fanns en optimism som både jag och spelarna kände. Det fann någonting bra att bygga vidare på och jag trivdes bra den korta tid jag var här.

– För mig känns det bra att vi är underdogs. Jag tror att många underskattar oss och det känns roligt att ha ett lag som får jobba från grunden och inte har någonting gratis. Men vi har många kvaliteter i laget.

Vad hade du för tankar om Brynäs innan du kom hit?

– Alla gånger jag har mött dom i slutspel med Luleå har vi förlorat och hade problem att möta dom här nere. Men det var skillnad att möta Brynäs hemma och borta. Nästan alltid bra hemma och nästan alltid ganska dåliga borta, det var en bild jag hade och så var det ifjol också. Men det är en bild vi ska ändra på. Det finns inga ursäkter för att vara bra hemma och dåliga borta, det är egentligen hur man är på bortaplan som karaktäriserar en bra spelare. Att kunna spela bra där det blåser lite snålt och man är på okänd mark, det gäller att kunna hantera det. Sällan man träffar på en spelare som är bättre borta än hemma. Så det är en utmaning att bli ett vinnande lag även på bortaplan.

Hur skulle du vilja beskriva din chef, Stefan Bengtzén?

– Vi fick en bra relation direkt. Ganska enkel, rak och ärlig person som säger vad han tycker. Och sån är jag också. Jag tycker vi hittade bra kemi från början och det känns som att vi jobbar tillsammans och det är viktigt för mig. Att man har backning och har ärlighet. Har han synpunkter säger han det och det tycket jag är bra, vare sig det är positivt eller negativt och det vill jag höra.

Har ni haft kontroverser där du säger att den här spelaren måste vi ha, men han säger att det inte finns pengar?

– Nej, det tycker jag inte. Det är ett samarbete där också och man måste ta hänsyn till vad man har för plånbok. Visserligen är han ytterst ansvarig men man rådfrågar varandra, sedan kan jag säga vilka spelare jag tycker är bra eller dåliga men det är han som är ytterst ansvarig.

Tillbaka till hemmaplan och publik. Vad tror du det berodde på att Brynäs hade en vikande publiktrend förra året?

– Jag har svårt att sätta mig in i det faktiskt. Att laget hamnade i ett bekymmersamt läge i tabellen är en av orsakerna, sen kan jag inte hela historien och vill inte gå in och spekulera, men det sportsliga är helt klart en av anledningarna.

Det talas ibland om att Gävlepubliken är lite bekväm av sig och kanske hellre sitter hemma framför teven, hur ser du på det?

– Jag märker att det finns ett gediget intresse, att det är en riktig hockeystad. Vi vill ha så mycket folk i arenan som möjligt, såklart. Kan vi hitta det här med att få folk att känna känslan och upplevelsen av att gå till arenan oftare än man sitter hemma i fåtöljen, även om det kan vara skönt ibland, så är vi glada. Vi behöver stödet här hemma.

Hur viktig är Brynäs juniorsatsning?

– Brynäs har alltid varit en klubb som varit tuffa och vågat släppa fram juniorer och det kommer att fortsätta. Sedan måste det finnas kvalité i de unga som får chansen, det är ändå viktiga poäng som står på spel. Vi har många lovande spelare, vann J18-SM i våras och de som vi fick upp ifjol ska ta ett steg ytterligare. Det finns en tradition och jag tycker om att jobba med unga spelare med driv och viljan att bli bättre. Det är svårare att forma en äldre spelare. Förhoppningsvis kan jag bidra med en del till de unga spelarna utveckling.

Hur är rollfördelningen mellan dig och Tommy Sjödin?

– Vi kände inte varandra sedan innan men vi har hittat en bra relation, vi kan hockeykoden båda två. Vi har roligt tillsammans och en skön stämning. Han har hand om backarna och jag forwards. Vi samarbetar och har en rak kommunikation i båset och är positiva och engagerade. Jag är ganska prestigelös och det behöver inte vara min åsikt exakt som gäller, utan vi kan diskutera oss fram. I bland kan man vara insnöad själv i sin tanke.

Till sist. Vilka vinner SM-guld?

– Det vet jag inte. Luleå har värvat bra. Skellefteå, Växjö tillhör också favoriterna

Hur långt kan ni vara med?

– Svårt att säga. Vi har sagt att vi ska vara ett vinnande lag och då måste man vara på plats varje match. Det ska bli intressant att se hur långt det kan räcka, det gäller att skaffa sig en bra position i tabellen, sen vad som händer i slutspelet är en annan femma.

Vad tycker du om att det är 14 lag i SHL från och med i år?

– Det är bra. Det blir en bredare serie vilket det finns underlag för.

Till allra sist. Är du för eller emot en stängd liga?

– Jag tycker inte den ska vara helt stängd. Nu har det blivit lite trögare med upp- och nedflyttning där man ska slå ut ett elitlag i bäst av sju, det är bra. Det står så mycket på spel om man skulle åka ur. Det handlar om jobb och så vidare, men samtidigt ska man ha respekt för lagen som vill upp och det ska finnas en möjlighet att gå upp som det gör nu.

Mer läsning

Annons