Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häng med #InsideBrynäs i jakten på silly season-nyheterna: "Han skulle få fart på Nicklas Danielsson"

Stannar Kellman? Kommer Kinnvall? Kan Brynäs landa förre NHL-proffset Patrik Berglund – och hur tidigt går Victor Söderström i draften?
Daniel Sandström söker svar på alla dina frågor när #InsideBrynäs kliver in i silly season.
– Det är som att lägga ett pussel, säger han.

Annons
Daniel Sandström i samspråk med Brynäs genombrottsback Victor Söderström. Hur högt går han i NHL-draften och stannar han kvar och axlar Ryan Gundersons mantel? Svaren får du när #InsideBrynäs hårdbevakar silly season. Foto: Karin X Johansson

Direktrapporter från varenda träning, livesändningar från matchvärmningar och närmare laget än någonsin inom ramen för satsningen #InsideBrynäs.

Gavlerinken har praktiskt tagit blivit Daniel Sandströms andra vardagsrum den här säsongen.

– Det har blivit vardag att åka på träningen i alla fall. Vi har ju bevakat Brynäs nära tidigare, men i år har det nästan varit slaviskt. Har man följt vår liverapportering tror jag inte man har missat någonting av vikt, förutom möjligen det som sagts inom fyra väggar. Framför allt har vi haft stenkoll på både skadeläge och laguppställning, oftast redan dagen innan match.

Hur har det varit att jobba på insidan av laget?

– Det har varit häftigt att förmedla närvarokänslan. Jag minns ett tillfälle när laget tränade powerplay på matchvärmningen, något man inte gör normalt, och man kunde höra i vår tv-sändning från båset hur spelarna snackade ihop sig om olika varianter. Närmare kärnan än så är det svårt att komma, säger Daniel Sandström.

– För egen del blev det nästan lite förvirrande ibland. När man är så nära laget hela tiden är det lätt att tänka: "äh, det där vet ju alla redan", eftersom mycket var självklart för en själv. Man får påminna sig om vilken unik insyn man har och komma ihåg att berätta allting för läsarna.

Något speciellt ögonblick som dröjt sig kvar?

– Ja, jag minns en livesändning från mitten av oktober. Brynäs skulle åka ned och möta Malmö borta och en dittills otestad Victor Söderström värmde i samma backpar som Niclas Andersén. Jag frågade om han skulle få resa med laget ned till Skåne och Söderström svarade: "Ja, jag ska spela". Det var så oförstört uppriktigt på något sätt och i efterhand kan man väl se det som starten på hela genombrottet.

Hur ser du på hans fortsatta utveckling?

– Man glömmer lätt bort att killen bara är nyss fyllda 18 år och att det kom en liten reaktion för honom i slutet av säsongen är inte speciellt konstigt. Jag blir inte förvånad om han går topp-10 i NHL-draften och stannar Victor i Brynäs kan han absolut bli den som axlar Ryan Gundersons mantel. Redan den här säsongen var han topp 3-back i laget.

Nu tar #InsideBrynäs steget in i silly season. Hur jobbar ni för att vara på insidan av laget när säsongen är över?

– Till att börja med kan man säga att silly season pågår året runt, redan i oktober-november får man indikationer på att vissa inte kommer förlänga. Där startar klubbens jobb inför nästa säsong och utifrån det kan också förstå varför Stefan Bengtzén fick lämna sportchefsjobbet. Han var helt enkelt inte tänkt att bygga laget inför säsongen 2019/2020, säger Daniel Sandström.

– För oss handlar det mycket om att prata med spelare, agenter och andra initierade källor. Problemet är att det ofta är klubbarna och inte spelarna som äger rätten att kommunicera framtidsbeslut. Vad jag förstår står det inskrivet i spelarkontrakten, att klubben äger den frågan, och då spelar det ingen roll vilken relation du har med dem. Det blir inga raka besked ändå.

– Oftast är det ändå ganska uppenbart hur det ligger till och det blir som att lägga ett pussel, där bilden klarnar ju mer information man samlar på sig. Man vet vilka kontrakt som går ut och vilka luckor som ska fyllas, både i Brynäs och i andra klubbar.

Om du skulle ta Micke Sundlövs jobb själv, hur skulle priolistan se ut?

– Haha. Drömscenariot är förstås att Nicklas Bäckström spelar ut sitt kontrakt och aviserar att han kommer hem efter nästa år. Och självklart vore det häftigt om det gick att övertala Patrik Berglund från Västerås, som lämnade lämnade NHL mitt under säsongen. Hans pappa Anders är ju dessutom från Gävle och har spelat i Brynäs. Det hade varit ett besked att bygga på. Brynäs har ju redan värvat flera spelare från Västerås, dessutom tänker jag.

– Mer realistiska nyförvärv redan nu är såklart Anton Rödin, han skulle kunna få fart på Nicklas Danielsson. Men vore även fint om Dackell och Sundlöv kunde få hem Johan Larsson från Buffalo. Annars är det alltid kul att hitta poängspelare som går under radarn. Det sägs att Linus Videll fortfarande har Brynäs som favoritklubb, han gjorde ju en J20-säsong här och har alltid producerat, både i SSK, AIK och i Dinamo Riga där han är nu, säger Daniel Sandström.

Anton Rödin, ett av flera tänkbara namn när Brynäs jagar poängspelare på forwardssidan. Foto: Pontus Lundahl

Annons