Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mads Hansen tillbaka i Gävle: "Jag hade min bästa tid i Brynäs"

/
  • Förre brynäsaren Mads Hansen är på träningsläger i Gävle med sin elitidrottsklass från Hamar i Norge. De har tränat hos Anders Bergström i mitten. Även förre U16-tränaren i Brynäs Petter Olsson, till höger, bor numera i Norge och tränar Storhamars J18.

Han spelade sju säsonger i Brynäs och var en stor favorit hos fansen.
Den här veckan har Mads Hansen varit tillbaka i Gävle med sina hockeyelever på privatskolan Wang toppidrott i Hamar.
– Jag tog med grabbarna till torget och visade var vi tog emot jublet från tio tusen Gävlebor efter SM-guldet – dom trodde mig inte riktigt, flinar Mads.

Annons

Se tv-inslaget här ovanför där Mads Hansen tackar Brynäsfansen och berättar om sitt nya liv.

Mads Hansen, som fyller 38 i år, var centern som gjorde ett stort jobb för Brynäs under många säsonger. Totalt spelade han 349 matcher. Ofta lite i skuggan av alla unga stjärnor som blommade upp samtidigt.

– Det var rätt fantastiskt vilket lag vi hade. Alla unga killar från Gävle som kom fram och som jag fick spela med. Varje morgon kollar jag hur det gått för Silfverberg, Järnkrok och Markström och dom andra i NHL, det ingår i familjens morgonrutin.

Tillsammans med sin fru och de tre sönerna har Gävle och Brynäs en stor plats i familjen Hansens hjärtan.

– "The Hansenbrothers", skrattar Mads med koppling till kultfilmen Slagskott från 70-talet med Paul Newman.

– Mina två äldre grabbar växte ju upp här i Gävle och lärde sig allt. Vi är här varje sommar och de går på Brynäs hockeyskola och får träffa sina gamla kompisar. Skulle man få välja skulle jag komma tillbaka och göra tio år till här. Jag hade mina bästa år här.

LÄS MER: Vann hjärtan utan att sälja biljetter

Den här veckan är det av helt andra anledningar som Mads Hansen är i Gävle och Sandviken. Som hockeyansvarig på den nybildade privata norska idrottsskolan på gymnasienivå, Wang toppidrott i Hamar, har han tagit med sig sina elever för en veckas träningsläger.

– Det gäller att utnyttja sina gamla kontakter. Vi tränar hockey i Sandviken och springer i Hemlingbybacken och tränar här på Fyshuset under Anders Bergströms ledning.

Efter att Hansen avslutade karriären i Brynäs 2013 spelade han två säsonger i Storhamar. I höstas började han sitt nya jobb – och han har med sig en annan brynäsare på tåget.

Gävlekillen Petter Olsson, som tränade Gästriklands tv-puckare och Brynäs U16-lag, är numera tränare för Storhamars J18 och hängde förstås med hem till Gävle han också, när flera av hans spelare är med på träningslägret.

– Jag trivs jättebra. Kul att få chansen att fortsätta jobba med hockeyn. Det är en bra satsning i Hamar, säger Petter.

Mads Hansen berättar att skolan är privat och eleverna, som är på elitnivå inom sina idrotter, betalar själva för studierna. Förutom hockey finns även längdskidor, skridsko, fotboll, handboll, en simmare och golfare också. Det är Eskil Ervik, som har OS-guld på skridsko som är rektor och vi har många bra lärare.

– Vi är 13 killar och en tjej i hockeyklassen. Det är tolv av 14 elever som är med i Gävle, en är med norska U18-landslaget och ska spela VM, och tjejen i gänget kunde tyvärr inte vara med nu.

– Jag jobbar halvtid med de här eleverna och halvtid med Storhamars junior- och ungdomsverksamhet. Så det är mycket att göra.

Kontakten med Brynäs och Gävle håller han förstås, även om det inte är många kvar i laget sedan han slutade.

– Det har blivit en ny organisation också sedan Micke Sundlöv och tränarna försvann och så där.

Och inga norrmän är kvar i laget heller?

– Nej, det är tråkigt. Framför allt Nörstebö trodde jag skulle spela här länge, han är en Brynäskille. Jag tycker Brynäs hade ett bra lag i år, men det är lite synd att de släpper iväg de här yngre killarna som dom har utbildat, det rimmar inte riktigt bra.

Du är lite kritisk till det?

– Lite synd är det och det kan man bli lite orolig för. Men det är en omställning på gång i Brynäs och klubben verkar ha börjat om lite. Det är klart att dom plockat upp några egna också som Lucas Carlsson och så där, men jag tror det är viktigt för entusiasmen för hockeyn i Gävle att man tar vara på sina egna. Sen går det ju inte att hitta en ny "Bäckis", Järnkrok eller Silfverberg heller varje år, säger Mads Hansen.

LÄS ÄVEN: Här ska Brynäs hitta Scott och Rödins ersättare – Bengtzén och "Bulan" drar ut på spelarjakt

Mer läsning