Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Shoppa gammalt – för vår framtid...

/
  • moderiktig second hand. Att fynda kläder som har några år på nacken men ändå känns moderna är helt möjligt.  Titta bara på Jennika Ojalas modeinspirerade bilder. Hon har besökt Erikshjälpen och fått låna kläder som hon sedan satt ihop till kompletta outfits. Visst ser de ut som om de skulle kunna komma från en butik som säljer säsongens kläder. 
Modellerna heter Linn Wennberg och Karolin Schilling.

Begagnade kläder har växt enormt i popularitet de senaste åren. Kanske är det för att omtanken för vår planet ökar och att klimathotet tas på allt större allvar.

Annons

En stor målgrupp för second hand är unga. Vi tycker att fler borde få upp ögonen för begagnade kläder. Att någon annan burit kläderna innan är inget att vara rädd för; kläderna är fräschare och finare än många tror. En del av charmen ligger just i att varje plagg är unikt och har sin historia.

Second hand-butiker finns det många av i Gävleborg. Prima har tittat lite närmare på Gävles två största butiker.
Butikerna har väldigt låga priser och är definitivt värda att besökas. Båda affärerna är i behov av att folk donerar sina gamla saker till dem, något att tänka på när du rensat ur vinden eller garderoben.

Erikshjälpen
När man kommer in på Erikshjälpen möts man av en välsorterad affär som känns fräsch. En bra butik både för dig som gillar second hand och för dig som vanligtvis inte brukar sätta foten i en sådan affär.


Den som donerar saker till Erikshjälpen får gratis fika för två i deras kafé, som ligger i samma byggnad. Butikens öppettider är inte de bästa och den ligger lite avsides, men den är i stället väldigt stor.

Erikshjälpen är en stiftelse, som utöver affärsverksamheten arbetar med att hjälpa behövande, barn och vuxna både i Sverige och andra länder.
Öppettider: Tisdagar 12–18, torsdagar 12–18, lördagar 10–14.

Myrorna
Myrorna är Sveriges äldsta second hand-kedja och med sina 28 butiker runt om i landet är de också störst. Pengarna de får in går till Frälsningsarmén, som bland annat hjälper socialt utsatta människor som hamnat utanför samhället.


Myrorna kom till Gävle så sent som hösten 2009. Butiken ligger centralt i Gävle, bara ett stenkast från Stortorget, i en gammal biograf. Butiken känns fräsch men samtidigt hemtrevlig och mysig.


Affären har ett stort utbud av kläder. De har även böcker, porslin, accessoarer, annat smått och gått och även en del möbler.
Öppettider: Måndag–fredag 10–19, lördag 10–17.

TEXT
Ida Gauffin

ida.gauffin@skola.gavle.se

Sara Samuelsson
sara.samuelsson@skola.gavle.se

Lotta Forssblad
lotta.forssblad@skola.gavle.se

FOTO
Jennika Ojala

jennika.ojala@skola.gavle.se

Mer läsning

Annons