Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sienna passar att förfasas över

Sienna Miller. Ni vet?

Ung brittisk skådespelerska som först var ihop med Jude Law som bedrog henne med barnvakten och sen var ihop med Rhys Ifans och nu är rubrikerna stora för att Sienna Miller har börjat träffa olje-rikingen Balthazar Getty som är gift och har fyra barn och Sienna hånglade med honom på en yacht nånstans och hon var topless och drack vin och rökte cigaretter också.

Nu har nån vandaliserat hennes hus och sprejat ”slut” (som i slampa) på det.

Det här är stora grejer. Den brittiska journalisten och författaren Julie Burchill konstaterar i en mycket citerad krönika i tidningen The Sun att skriverierna om Sienna som en äktenskapsförstörare (”Serial Miller” och liknande kallas hon i artiklar och på bloggar) påminner om när amerikanska senaten talade om att Ingrid Bergman inte var välkommen och hennes filmer stoppades från biograferna, för att skådespelerskan var gift med en man och hade barn med en annan.

Burchill tycker att det är uppfriskande med Sienna Miller som en gammelvärldens partytjej som följer sitt hjärta, i jämförelse med allt hyckleri i övrigt i Hollywood.

Men egentligen, och det är Burchills poäng, så handlar det här om det faktum att Sienna Miller är kvinna.

I gammal vanlig tröttsam ordning är en kvinna som tar för sig av sex en slampa medan en man som gör det är lite mera manlig man.

Vi har sett det miljontals gånger tidigare.

Media hejar på. ”Sienna” och ”slut” är ju så snygga rubrikord och visst älskar man att förfasa SIGöver de där slampiga brudarna som helt hänsynslöst tar de upptagna killarna.

De upptagna killarna, som Balthazar Getty, glöms liksom bort. Getty framstår som helt oskyldig i sammanhanget, som att Sienna Miller med sin kvinnliga list fått honom ombord på båten och hånglat upp honom utan att han ens fattat vad som pågick.

Det går liksom inte ihop.

Men att få ihop det är ju inte intressant. Syftet är nåt annat. Att sälja tidningar, det är uppenbart. Men också att befästa en världsordning, en världsordning där männen är normen och överordnade kvinnorna.

Då passar det utmärkt att förfasas över att Sienna Miller hånglar med en gift man.

En annan beklämmande sak i sammanhanget är att jag knappt har en aning om vad Sienna Miller har gjort förutom att ha varit ihop med ett gäng olika killar. En snabbsökning på imdb.com ger vid handen att hon ju spelade med i tv-aktuella ”Casanova” mot Heath Ledger och att hon och kompisen Keira Knightly spelar huvudrollerna i filmen ”The egde of love” som hade engelsk premiär i början av sommaren och som kommer till Sverige nångång nu snart.

I en bättre värld vore det det vi pratade om och skrev om. Inte hånglet utan filmerna.

Förhoppningsvis i en annan spalt, en annan dag.

bra just nu: