Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SIF-Alex trotsar expertens råd - tränar trots hjärnskakning

Alexander Svanberg, 23, tränar igen – och siktar på comeback om drygt en vecka.

Nu avråds SIF-spelaren av Sven-Anders Sölveborn, expert på hjärnskakningar.

– Om han får en smäll till nu kan han dö, säger Sölveborn.

Hjärnskakningen i matchen mot Vallentuna den 9 augusti var Alexander Svanbergs sjunde i Sandvikens IF. Men han har dragit på sig hjärnskakningar i andra klubbar också.

Ändå fortsätter alltså SIF-backen. I går fanns han på Jernvallen igen och joggade för första gången efter smällen.

– Jag ska ta det lite lugnt i början och trappa upp eftersom. Spel i helgen är kört, men i hemmamatchen mot Dalkurd siktar jag på att vara med igen, säger Svanberg.

Han har fortfarande ont i huvudet men känner ingen yrsel och har kunnat återgå till sitt jobb. Enligt den läkare han träffade på sjukhuset i Gävle ska det inte vara någon fara att fortsätta med fotbollen.

– Han gjorde några tester och sa att allt såg bra ut. Läkaren jag träffade i våras sa något helt annat, att jag skulle börja tänka efter och ta det lite lugnt. Men jag väljer att tro på vad den senaste sade.

Överläkare Sven-Anders Sölveborn i Ystad har föreläst om hjärnskakningar inom idrotten. Han är tveksam till att Svanberg har undersökts på rätt sätt.

– Magnetkamera och CT (datortomografi) avslöjar inte de förändringar i hjärnan som är relevanta. Det finns en metod som gör det, funktionell MRT, men jag tror inte att den finns i Gävle, säger han.

Sölveborn tycker att hjärnskakningar är en skada som allt för ofta underskattas inom idrotten och säger att hjärnan är det mest sofistikerade biologiska organet i universum.

– Den bör man vara rädd om. Någon som har drabbats av så många hjärnskakningar borde fundera över att byta idrott, han borde inte hålla på med något där han riskerar att få smällar mot huvudet, säger Sölveborn.

– För varje gång han får en skallskada är det lättare att han får symptom nästa gång, och effekterna blir större och större.

Svanberg har redan märkt av att han lättare får hjärnskakningar – numera behövs inte mycket för att han ska tuppa av, och den smäll han åkte på mot Vallentuna fick inte lagkamraterna att höja på ögonbrynen till en början.

Enligt Sölveborn riskerar SIF-backen bestående men, bland annat problem med minnet och slutledningsförmågan. Och att han fortfarande har huvudvärk är ett definitivt tecken på att han inte borde träna, eller ens jogga.

– Enligt våra riktlinjer ska man vara helt symptomfri i 24 timmar innan man gör någon fysisk aktivitet. Huvudvärk är ett varningstecken att något inte är som det ska.

– Vi har ett uttryck som kallas second impact. Om man har fått en allvarlig hjärnskakning och får ett nytt trauma mot huvudet inom en månad, då är det risk att man avlider. Det händer i stort sett varje år i den brittiska boxningscirkusen, berättar Sölveborn.

– Nej, det är överhuvudtaget inte relevant, säger Sölveborn bestämt.

Svanberg:

– Det finns alltid en risk, men det går inte att springa omkring och vara rädd. Det är inget jag kommer att tänka på när jag väl är igång.