Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siffertrix om sjuka

Med statistik går det att beskriva det mesta till sin egen fördel. Det här vet inte minst sjukförsäkringsminister Ulf Kristersson (M). I måndagens P1 morgon framkom det att statistiken på hans område ljuger en hel del. Detta då många människor som utförsäkrats från sjukförsäkringen och nu betraktas vara i arbete är före detta deltidssjukskrivna.

Annons

För att förtydliga: tidigare fanns de här människorna i kolumnen "sjukskrivna" i statistiken. I dag finns de i kolumnen "i arbete". Fast det enda som har ändrat sig är att de inte längre får någon sjukpenning. De har alltså arbetat deltid hela tiden. De har inte blivit friskare. Bara fattigare.

Av de 62 000 som hittills utförsäkrats var 22 000 deltidssjukskrivna. Det är en betydande del. Det gör också att det i statistiken ser ut som att en stor del av de sjukskrivna har kommit ut i arbete. En skapad synvilla av att rehabiliteringskedjan är en succé. Det är den inte. Exakt hur många av de 22 000 som nu räknas som att de kommit tillbaka i arbete vet varken Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen. Men socialförsäkringsminister Kristersson säger till Ekot att han "inte tror att det är någon stor fråga". Hur stor fråga det är kommer han vara tvungen att försöka ta reda på. Socialförsäkringsutskottet har krävt att han nu kommer till utskottet och redovisar statistiken. Förhoppningsvis går det att ta fram dessa siffror. Annars kommer en reform som har skadat så många människor att av vissa fortsatt betraktas som en succé. Trots att det är precis tvärtom.

Annons