Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siffrorna är offentliga – så mycket är Samkraft värt

Nu har värderingen av Samkraft blivit offentlig. Gävle vill betala 187 miljoner för vindkraftbolaget. Det mest troliga är att det är värt omkring 200–280 miljoner kronor.

Annons

Inför köpet av krisdrabbade Samkraft har Gävle Energi låtit oberoende teknikkonsulten Sweco göra en värdering av vindkraftbolaget och dess tillgångar.

Värderingen är en del i den pågående förhandlingen med Samkraft. Fram till nu är det bara ett fåtal personer som fått se värderingen, bland dem politikerna i kommunstyrelsen.

För många av politikerna i kommunfullmäktige, som skulle ta beslut om affären i måndags, var siffrorna däremot hemliga. Moderaterna tyckte att det saknades information och beslutet sköts upp.

De hänvisade till en artikel i Gefle Dagblad där en anonym källa menade att vindkraftbolaget är övervärderat.

I GD:s artikel står att extern värdering visar att Samkraft är värt mellan 110 och 190 miljoner kronor med ett uppskattat medianvärde på 145–150 miljoner kronor.

Men när Swecos värdering nu blivit offentlig, något som är möjligt eftersom affärsförhandlingen näst intill är slutförd, står det klart att det är helt andra siffror i den.

Sweco har räknat utifrån en rad olika variabler och scenarior och kommit fram till att Samkraft kan vara värt allt mellan 114 miljoner kronor och 308 miljoner kronor.

Det sistnämnda är om alla variabler går väl och avkastningskraven är låga, det förstnämnda om egentligen inget går väl och avkastningskraven är höga.

Scenariot som anses som ett balanserat huvudscenario, det så kallade referensscenariot, ligger på 197–279 miljoner kronor, enligt Sweco.

Nu är det också offentligt att den köpesumma som Gävle Energi förhandlar med samkraft om är 187 miljoner kronor.

8 juli tar kommunfullmäktige på nytt upp frågan om ett köp på ett extrainsatt möte.

LÄS OCKSÅ:

Samkraftmötet kan bli en rysare

Överdriven oro för överpris enligt vd

Sandviken slipper gärna Samkraft

Kommunens köp av vindkraftverk skjuts upp

Gävle kan lägga 200 miljoner på krisbolag

Kommunstyrelsen vill köpa konkurshotat vindkraftbolag

Annons