Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sigrid skapar marknad i Kina för svenska hästar och tränare

Kineserna vill bygga upp en egen hästnäring och är intresserade av att köpa både kunskap och hästar från Sverige. En ny marknad håller på att skapas för svenska hästar och tränare i Kina.
– Det handlar om flera hundra svenska hästar varje år, berättar Sigrid Bergåkra i Bollnäs.

Annons

Gävle har haft ett kommunalt partnerskap med Zhuhai i Kina sedan 2008. Nu kan ett till samarbete mellan Gävleborg och Kina bli verklighet. Inom hästnäringen!

Sverige är Europas näst hästtätaste land. I dagsläget ger svensk hästnäring upphov till en samhällsekonomisk omsättning på totalt cirka 48 miljarder kronor per år och 30 000 avlönade heltidsarbeten. Ett stort land som Kina har mycket att tjäna på att ta tillvara på det ökande hästintresset.

Rapporterar Hästföretagarforum.

– Kineserna vill bygga upp en egen hästnäring och är intresserade av att köpa både kunskap och hästar från Sverige. Det handlar om flera hundra svenska hästar varje år, avslöjar tränaren och hästuppfödaren Sigrid Bergåkra i Vallsta, Bollnäs.

– Kineserna vill köpa bulk – mellan 50 och 100 hästar i stöten. När de väl ger sig in i något, gör de det fullt ut, och intresset för hästar och ridsport är stort i Kina.

Med anledning av att Naturlära, som Sigrid är delägare till, jobbar för utbyte med Kina, åkte hon dit 2013. Tillsammans med ingenjörer och IT-tekniker reste Sigrid från Vallsta till Kina för att undersöka nya marknader för hästnäringen. För Sverige i allmänhet och för Gävleborg i synnerhet. Och vilket gensvar det blev!

Sedan den första resan har läraren Sigrid Bergåkra och rektorn Karin Ånöstam på naturbruksgymnasiet Naturlära i Hälsingland gjort fler resor, i regi av klustret Movexum Företagsinkubator Gävleborg.

– Men det har varit en krokig väg. Kineserna är vana vid att titta på nya produkter, fotografera av dem och tillverka en kopia. Men det går ju inte riktigt med hästar och ridsport, menar Sigrid som berättar om en ny strategi:

– Vi har därför gått från att ”bara” vilja sälja hästar, till att titta på helhetslösningar där utbildade hästskötare, tränare och hovslagare följer med hästarna över till Kina och säkerställer att kineserna lär sig att ta hand om och rida hästarna på ett bra sätt. Så kan landet bygga upp en bra hästnäring med god hästhållning och sunda hästar, samtidigt som vi i Sverige får en bredare exportmarknad mot Kina. En annan del är att regelbundet ta emot kinesiska elever i Sverige.

Men det återstår en del innan de första svenska hästarna med personal flyttar till Kina. Först måste ett exportavtal mellan Sverige och Kina upprättas. Sedan gäller det att hitta hästarna och personalen.

Närmast medverkar Sigrid på årets stora företagarkonferens Hästföretagarforum den 26 februari i Göteborg.

– Där hoppas jag få kontakt med uppfödare och hästutbildare som är intresserade av att vara med på den här spännande resan, säger Sigrid Bergåkra, som är lärare på naturbruksgymnasiet Naturlära i Hälsingland på Bergåkra gård i Vallsta, uppfödare, tränare, dressyrryttare i svår klass och dressyrdomare.

Mer läsning

Annons