Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Siken är tillbaka i Gavleån: "Det är historiskt"

De första sikarna på över femtio år har hittat upp i Gavleån. Fiskvandringen har gjorts möjlig genom att botten på Gavleån höjts upp vid Konserthuset.

Annons

– Det här är bevis för att vi har lyckats återskapa fiskevandringsmöjligheten för sikarna, säger Karl Gullberg, fiskeansvarig på Länsstyrelsen Gävleborg.

Sik som simmar uppströms i Gavleån för att leka har sedan länge varit ett minne blott. Detta på grund av de höga betongtrösklarna vid Konserthuset som utgjort ett vandringshinder för siken sedan ända sjuttiotalet.

Trösklarna, som sluttar nittio grader rakt ner vid lågt vattenläge, har gjort att siken inte har kunnat simma förbi och ta sig ända upp i Boulognerskogen.

Men det har blivit ändring på det nu. I tisdags hittade länsstyrelsens provfiskare nämligen nykläckta sikyngel i ån vilket bevisar en lyckad reproduktion för första gången på femtio år.

– Redan i höstas såg vi stora sikar i Gavleån. Men det roliga nu är att vi har bevis på att de har lekt också och att ynglen har överlevt vintern, säger Karl Gullberg.

Anledningen till framgången är att länsstyrelsen i Gävleborg förra sommaren byggde en trettio meter lång ramp på åbotten nedanför trösklarna för att höja upp vattennivån, så att siken kan simma över. Åtgärden har skett inom projektet "Fiskvandring i Gästrikland".

– Tidigare var det bara lax och havsöring som kunde ta sig över betongtrösklarna eftersom de kan hoppa över. Men nu kan mängder av arter som måste simma också ta sig förbi, till exempel sik, lake, gös, nejonöga och den utrotningshotade ålen, säger Karl Gullberg.

Gävle Energi har också hjälpt sikarna genom att frivilligt öka det påsläppta vattenflödet till 500 liter per sekund under hela vintern, vilket har förhindrat torrläggning och att sikarnas rom frusit sönder på åbotten.

– Siken var nästan helt och hållet på väg att försvinna. Så det som skett nu är historiskt, säger Karl Gullberg.

Nästa steg för länsstyrelsen blir att försöka lösa fiskvandringen vid Strömdalens kraftverk i Boulognerskogen, så att sikarna kan ta sig ännu längre upp.