Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Simon Ridell: Deprimerande rapporter från SD:s "skyltfönster" Sölvesborg

Annons

På sistone har det gått ovanligt kort tid mellan rapporterna från Sölvesborg i riksmedier och den ena nyheten har varit mer deprimerande än den andra.

I Sölvesborg styr det så kallade Samstyret bestående av SD, KD, M och Sölvesborg- och Listerpartiet och det är deras handlingsprogram som just nu gör rundor i medierna. Punkt efter punkt nagelfars och dissekeras på ett nationellt plan – och särskilt konstigt är det inte, SD fick hela 29 procent i kommunen.

Sedan dess har Sölvesborg fått stämpeln som SD:s "skyltfönster", då det är där de kan driva igenom sina konservativa experiment med hjälp av deras borgerliga samarbetspartners. Det är en skrämmande upplevelse att ta sig en titt genom det där fönstret – och en förvarning hur det skulle kunna bli på riksplanet eller i andra kommuner.

De styrande politikerna vill sätta stopp för mottagandet av nyanlända trots att bara tolv personer kommunplacerades i Sölvesborg under 2018 – och ja, det handlar förstås inte om att kommunen går på knäna på grund av ett massivt flyktingmottagande, utan bara om att föra fram sin ideologi.

De vill också sätta stopp för "utmanande samtidskonst" – inget ska få provocera och allt ska vara vackert och traditionellt och ge harmoni till medborgare och turister. Något som förstås också är SD:s ambition lokalt i Gävle, vilket den här tidningens kulturredaktör Fredrik Björkman uppmärksammade nyligen. Det är högst oklart hur mycket av den av Sverigedemokrater så föraktade "menskonsten" som beställts till Sölvesborg tidigare år – men nu jäklar ska det minsann få ett slut, tycker de. Nej, det rör sig bara om ett ideologiskt angrepp på den moderna konsten som ofta väljer att kommentera just de orimligheter som SD har en dålig vana att stå bakom.

Det lär dessutom vara det absolut sämsta sättet att få bort "utmanande konst" att säga åt konstnärer att "nu låter ni bli!" – och visst, det tog inte lång tid innan någon skred till verket och placerade ut en blodig docka med prideflaggor och folkdräkt. Vad hade ni väntat er? En Gustav Vasa-docka?

Den senaste punkten att uppmärksammas i handlingsprogrammet är att flaggningen på stadshuset i kommunen ska bli mer traditionell – det ska bara flaggas med Sveriges flagga och kommunens egen. I och med det kommer inte Prideflaggan att hissas mer i kommunen.

Det är en flagga som står för människors lika värde och mänskliga rättigheter – och inget annat. Att SD tar avstånd från mänskliga rättigheter får inte ens förvåningsnivåer att skjuta i höjden, tyvärr, men likväl är det en farlig utveckling. Än farligare är det dock att M och KD är med på tåget.

Det är fascinerande hur högern kan lämna "walk over" i en så grundläggande fråga som den om mänskliga rättigheter.

Reaktionerna från profilstarka moderater lät inte vänta på sig, de går emot sina partikollegor nere i Sölvesborg och försvarar Prideflaggan i sociala medier. De framställer det hellre som att partikollegorna i Sölvesborg gör lite som de vill än erkänner att det är en fullt medveten strategi. Falskt är vad det är.

I bräschen för allt det som sker i Blekinge går gästrikebördiga Louise Erixon, som är kommunstyrelsens ordförande (och Jimmie Åkessons sambo för den delen). Hon kallar rapporteringen kring Prideflaggan "ohederlig" och slår ifrån sig med att de faktiskt stoppar andra flaggor också – som EU-flaggan.

Hon har också fått sitta i TV4:s nyhetsmorgon och klagat på att "det är tråkigt att samhällsklimatet polariserats". Ordentligt magstarkt när det kommer från en representant av ett parti som haft just polarisering som strategi sedan evigheter tillbaka.

Samtidigt fortsätter hon såhär i ett inlägg på sin Facebook-sida: "Det handlar om att vi vill ta vårt ansvar som kommun och att flaggor som hissas i vår regi ska kunna representera alla våra invånare, oavsett kön, politisk åskådning, läggning eller ursprung."

Det blir parodi. För att hala ner just Prideflaggan, oavsett vilka andra flaggor som stryker med i samma veva, är inte att representera alla invånare – särskilt inte oavsett kön och läggning eller politisk åskådning. Det är bara att blidka sina egna väljare som är sårade över att de inte får vara med på Pride – och att bjuda på ännu en anledning i raden till varför de absolut inte ska vara det heller.