Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Simon Ridell: Det är sorgligt att klimatstudier behöver 11 000 underskrifter

På tisdagen släpptes en forskningsrapport som undertecknats av nära 11 000 forskare i 153 länder. De larmar om att "oöverträffat lidande" väntar mänskligheten då vår planet "klart och tydligt står inför ett klimatnödläge".

Någonting behöver göras och det nu, varnar de. Ändå finns det många som hellre tittar ut genom fönstret här i november, ser frost på bilar och att termometern visar någon minusgrad – "lugnt", tänker de, "klimatnödläge, pfff, vilket jäkla dravel".

11 000, elvatusen, elva gånger tusen – det är många forskare det. I 153 länder dessutom, det krävs galenskap för att kalla det något annat än ett världsomspännande konsensus av karaktären "vi är körda om vi inte tar oss i kragen genast".

Rapporten som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Bioscience och är författad av forskare från University of Sydney, Oregon State University, University of Cape Town och Tufts University har uppmärksammats i medier världen över.

Den mötte snart högertrollens hån efter att namn som Musse Pigg och Albus Dumbledore letat sig in på listan, en klantig miss som inte borde ha tillåtits ske. Bättre då att diskutera varför forskarvärlden känner behovet av att samla 11 000 underskrifter.

Det visar onekligen på den episka vidden av larmen. Det är inte någon forskare här och där som sitter och ropar "VARFÖR HAR VI INTE PANIK FÖR?!" utan en samlad forskarkår. Det är det här Greta Thunberg talar om, de är dessa hon är språkrör för.

Underskrifterna blir ett svar till de som hellre lyssnar på dem misstror klimatforskningen och nöjer sig med att slänga en blick ut genom köksfönstret istället för på grafer och diagram. Vissa av dem som blundar kanske till och med kan titulera sig forskare – men de kan inte mobilisera 11 000 underskrifter på en rapport om att allt är lugnt.

SVT hälsade nyligen på hos ett ungerskt forskarlag på Linköpings universitet. De har tvingats lämna sitt land då attityden mot forskare blivit hårdare och hårdare under Viktor Orbáns styre.

"Några i forskarlaget har hängts ut i tidningar som är regeringslojala, där man menar att deras forskning inte är önskvärd" säger sociologen Károly Takács som leder forskningslaget.

Genus- och jämställdhetsforskning och klimatforskning finns bland det som Orbán inte anser vara önskvärt. Det är skrämmande att se ungerska forskare förpassade till Sverige till förmån för rent livsfarlig "huvud i sanden"-mentalitet. Kommer Sverigedemokraterna till makten blir det till att flytta igen.

Det är på grund av misstron mot forskare som knepet med 11 000 underskrifter måste tas till. Det är sorgligt.

Förresten – att lösningen på klimatproblemen inte hittas i marknaden gör sig påmint gång efter annan. Nu senast i en fyndig granskning av sajten Breakit som skickat med GPS-sändare med returpaketen till olika nätjättar i klädbranschen. Returpaketen till Ellos färdas 236 mil från Stockholm, med lastbil och båt, vidare till den polska landsbygden – något Ellos, i ett försök till mörkning, undvek att berätta om för Breakits granskare. Andra returkläder hamnar i Estland. Länder på andra sidan Östersjön där lönerna är lägre.

Billigare lösningar framför klimat. Det gäller att anstränga sig för att bli överraskad av granskningens resultat. När det "oöverträffade lidandet" är här så kan vi i alla fall glädja oss över att det var gratis att returnera den där tröjan som inte satt som du hade hoppats.