Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Simon Ridell: Det finns massa rum på Facebook du borde agera vuxen i, Ulf Kristersson

”Vi betalar gärna kulorna som kan rensa ut ohyran från vårt Sverige”, ”Skaffa vapen, sedan utrota skadeinsekterna” och ”De brände synagogor. Då kan vi bränna moskéer - under pågående bönestund” – allt är kommentarer ur en stängd Facebook-grupp med namnet "Vi som tror på Sverigedemokraterna". Det rapporterar tidskriften Expo som nästlat sig in i olika SD-vänliga grupper på det sociala mediet.

Granskningen är fasansfull läsning – och det handlar heller inte bara om SD-sympatisörer som fullständigt tappat fotfästet utan en och annan förtroendevald SD-politiker dyker upp bland kommentarerna likaså. Det tidskriften Expo rapporterar om bakom de stängda dörrarna är ett kompakt mörker. Inget ljus letar sig in i de SD-vänliga Facebook-grupperna.

Det är förstås inte en hemlighet egentligen. Genom åren har olika medier rapporterat om Sverigedemokraternas riktiga ansikte gång efter gång. Det var fler förtroendevalda som ertappades förr, innan Sverigedemokraterna fick lite bättre kontroll på vad deras politiker uttryckte och inte bara tänkte, men det dyker fortfarande upp en och annan med en kommentar som påminner om hur de faktiskt tänker.

Nu är det i de stängda grupperna för SD-sympatisörer som hatet frodas på allvar. Vissa ser till och med Anders Behring Breivik och "lasermannen" John Ausonius som hjältar och förebilder – vilket psykologen och forskaren Katie Cohen på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, menar är det allra mest oroväckande som händer bakom kulisserna hos SD:s fanskara. Hon menar att retoriken om "ohyra" som ska "saneras" påminner mycket om det man sett under andra världskriget och under folkmordet i Rwanda och att hyllningar till Breivik och Ausonius är den varningsklocka som klämtar allra mest högljutt.

"I samband med de senaste skjutningarna i moskéer och synagogor är det ofta en tidigare gärningsman som har varit en hjälte eller förebild för gärningsmännen. Det finns också flera fall där potentiella gärningsmän har stoppats just på grund av att de uttryckt beundran för sådana förebilder, säger Katie Cohen till Expo.

Det är bara att hoppas att inte bara är Expo som håller koll i de slutna SD-grupperna på Facebook. Att SÄPO har en närvaro i dessa miljöer ser jag som givet och en skandal om så inte är fallet, därinne bör de vistas om de har för avsikt att stoppa ett fruktansvärt terrordåd innan det händer.

Granskningen är en läglig påminnelse för Moderaterna och Kristdemokraterna som nu vill vara de "vuxna i rummet" och samtala med Sverigedemokraterna. Steg för steg kommer de närmare varandra – då är det hälsosamt att läsa vilka uttryck och vilka åsikter som gror runt SD, att stora delar av partiets sympatisörer blir till en tickande bomb när de triggar igång varandra och radikaliseras.

Jag rekommenderar Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor att ansöka om medlemskap i de olika SD-vänliga Facebook-grupperna. Kliv in där i det slutna rummet och agera vuxet. Är det någonstans en sansad och vuxen röst behövs så är det därinne. Lycka till.