Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Simon Ridell: Det finns tydligen mycket som årets person i världen borde ha gjort istället

Greta Thunberg borde ha stannat i skolan, Greta Thunberg är en skitunge, Greta Thunberg borde ta tag i sin ilska och lugna ner sig, Greta Thunberg är ett vandrande PR-trick, Greta Thunberg borde gå på bio istället, Greta Thunberg, Greta Thunberg, Greta Thunberg.... Det är verkligen mycket som årets person enligt ansedda och historiskt viktiga Time magazine borde göra enligt världens konservativa ledare och deras anhängare. De är faktiskt fullkomligen besatta av henne – oj, vad provocerade de blir av att möta den bistra verkligheten och det faktum att vi inte bara kan fortsätta som vi alltid gjort.

Men det struntar hon blankt i, istället fortsätter hon att skriva historia och arbeta för att vi ska förändra våra beteenden, inse att läget är kritiskt och börja ta beslut som gagnar ungdomarna som ska få ärva det här sjukliga jordklotet.

När Time under förra veckan, samtidigt som Greta Thunberg befann sig i Madrid och var klimatmötet COP25:s centralfigur genom enbart sin blotta närvaro, utsåg den 16-åringen till årets mest inflytelserike person i världen var det omöjligt att inte känna stor stolthet som svensk. Hon blev en av mycket få kvinnor att få den prestigefyllda utmärkelsen, hon blev dessutom första svensk och den yngsta någonsin att få äran att pryda omslaget. Mäktigt är bara förnamnet.

Alla var dock inte lika stolta. Donald Trump exempelvis, det var han som i dagarna stod för uttalandet som redan är nämnt i förbifarten i den här texten – "Så löjligt. Greta måste jobba med sitt aggressionsproblem och sedan gå på en gammaldags biofilm med en kompis! Chilla Greta, Chilla!", uttryckte han sig via Twitter. Uppenbart avundsjuk, uppenbart hotad och uppenbart provocerad. Hade Time utsedd vem som kastat den allra största stenen i glashus under 2019 så hade den amerikanske presidenten legat kanonbra till och kanske fått vinna något efter att ha anklagat Greta Thunberg för att ha problem med ilskan.

Samtidigt som beskedet kom var plötsligt "Adolf Hitler" ett trendande samtalsämne på Twitter också. Varför? Jo, givetvis för att trollmaskineriet världen över snurrade igång och levererade påpekanden om att att förkastliga män Adolf Hitler och Josef Stalin minsann också vunnit priset för att smeta deras usla rykte på Greta Thunberg.

Bland dem som tog till det greppet fanns exempelvis polsk tv – och till och med Brynäs gamle hockeytränare Leif Boork spann nyheten på samma vis för att "nyansera" och mötte en våg av kritik. Senare kom det en pudel från Leif Boork – "Kan ha synpunkter på GT:s odyssé. Men hon slåss för en god sak. Hon är ärlig! Självklart jämför jag henne varken i sak elr person med diktatorer o mördare." skrev han.

Precis så, "Boorken". Människor som arbetar för en bättre och mer hållbar värld utan att ta till grepp som mord och ren förintelse borde absolut inte nämnas i samma andetag med monster som gjort sig skyldiga till sådana handlingar. Så enkelt är det.

Att få en obstinat gubbe att pudla är för övrigt bara det "Årets person"-värdigt.

Jag säger grattis till Greta Thunberg. En historiskt mäktig person från Sverige. "Varje val är ett klimatval" skrev Greta Thunberg för veckan med anledningen av att Storbritannien skulle till urnorna. Varje år borde vara ett Greta-år, säger jag.