Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Simon Ridell: Dödstalen som SD inte bryr sig om på riktigt

Annons

SD vill avskaffa fackförbundens rätt att utse skyddsombud. Nämen! Om det inte är ett bevis på att Sverigedemokraterna är ett arbetarfientligt högerparti som sitter i knät på näringslivet.

Först måste en konstatera att rabaldret kring den här motionen till Arbetsmarknadsutskottet är lägligt orkestrerat från socialdemokratiskt håll. En flitigt återkommande analys i den politiska diskussionen har på senare tid varit den att Jimmie Åkesson flyttat fram sina positioner i den traditionellt röda frågan om välfärden, något som skulle kunna bli en stjärnsmäll för S.

I sådant läge är det verkligen inte fel att gå till attack i en annan röd hjärtefråga och belysa det faktum att SD vill inskränka arbetstagares möjligheter att påverka sina arbetsgivare, det är ett förslag som visar SD:s rätta färg – blått (men brunt i grunden förstås).

Som med så mycket annat när det gäller Sverigedemokraternas dystopiska framtidsplaner verkar förslaget bygga på en fascinerande ogrundad konspirationsteori. Här handlar den om att det är Socialdemokraterna som drar i alla trådar i fackförbunden, att facken så gott som finns till för att föra fram den socialdemokratiska politiska agendan.

Om rasism är SD:s affärsidé – så är konspirationsteorier säljknepet.

Kan det kanske bara vara så att få andra partiers politiska agendor går arbetstagarnas ärenden? Tåls att fundera på för Sverigedemokraterna i och med denna tankevurpa till förslag, de vill uppenbarligen riva stora hål i arbetares skyddsnät istället.

"Ingen ska behöva avlida till följd av sitt arbete", så pompöst inleder Sverigedemokraterna sin motion till Riksdagen. Men på vilket sätt skyddar man arbetstagare genom att vilja uppfylla många arbetsgivares våta dröm – att försvaga fackförbunden? Att ta bort fackförbundens rätt att utse skyddsombud är en idé direkt hämtad från Svenskt Näringsliv. Det är sedan gammalt att det är arbetsgivare som gång efter annan ertappats med att pressa sina anställda så till den grad att det blir livsfarligt – den ekonomiska vinsten går i många fall före både hälsa och i värsta fall människoliv.

I år, till och med september, har dödsolyckorna bland arbetstagare och egenföretagare tickat upp till 32 stycken, det är Arbetsmiljöverket som håller räkningen. 39 är siffran om en räknar med de som inte är förvärvsarbetande. Det ser sannolikt ut som att förra årets totalsiffra på 50 döda i arbetslivet kommer att överträffas om det fortsätter i samma takt. I den kontexten vill Sverigedemokraterna skjuta till mer makt åt näringslivet. De visar onekligen vilka de sitter i knät på.

Det är tydligt att Sverigedemokraterna inte värnar om trygghet på arbetsplatserna. Svenskars trygghet står ironiskt nog inte högt i kurs hos "Sverigevännerna". De gillar att förfäras åt dödstalen med koppling till kriminella nätverk – men dödstalen på arbetsplatserna bryr de sig inte om på riktigt.