Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Simon Ridell: Hade en satiriker kunnat dikta ihop historien om Apotekstjänst?

Annons

Historien om Apotekstjänst borde vara för bra för att vara sann. Så – nu kanske du tänker "vadå "för bra för att vara sann"? Apotekstjänsts misslyckande att leverera material till flera stora svenska sjukhus är ett rent livshotande haveri. En skandal av kolossal magnitud. Hur kan idioten skriva så?".

Men så är det faktiskt. Eller ja, jag önskar helt enkelt att det vore så.

Regionerna som tagit det usla beslutet att låta Apotekstjänst Sverige AB vinna upphandlingen är Västmanland, Södermanland, Uppsala, Örebro och Dalarna. Kaos och kris är bara förnamnen på det som försiggått på sistone på sjukhus i nämnda regioner. Det har lett till stabsläge med särskild beredskap i flera av regionerna och till inställda operationer, cancerpatienter har fått vänta ännu längre. Ett fasansfullt händelseförlopp – som lämnar oss med allvarliga frågor som kräver svar.

Historien som har rullats ut i lokal- och riksmedier har varit av karaktären att det har varit svårt att tro sina ögon. Man har fått gnugga hårt ett antal gånger – men även efteråt har artiklarna varit kvar med samma information, helt utan någon satirvinjett.

Apotekstjänst är alltså en del av en koncern, Bonver, som annars exempelvis sysslar och har sysslat med att leverera glass och videofilmer. Smaka på den meningen igen. Det smakar inte glass.

Det låter som en vänstervinklad och fejkad internetsägen skapad för att få människor att inse att det här med att låta marknaden ta hand om leveranser till den samhällskritiska sjukvården är en värdelös idé som aldrig ens borde ha tänkts från hela början.

Det är lite som den falska historien om de italienska fascisterna i Lega Nord vars båt sjönk när de skulle visa hur lätt det var för flyktingar att ta sig till Italien. Det var en för bra historia för att vara sann och hade inte alls hänt, men till och med numer insomnade Metro som hade profilerat sig med Viralgranskaren svalde den.

Det jobbiga med Apotekstjänsthistorien är att man önskar att den var "för bra för att vara sann" – men nej, det handlar tyvärr inte om några påhitt. Så här kan det alltså gå till i Sverige 2019, där marknadsliberalismen slagit rot överallt. Det var längesedan vi fick ett så bra argument för att det inte går att blanda in marknaden exakt överallt.

Det blir nästan skrattretande att läsa en rubrik som "Ministern: Regionerna kanske upphandlar för mycket" på Dagens Nyheters sajt 22 oktober, där socialministern Lena Hallengren (S) intervjuats om debaclet.

Du tror det, Lena Hallengren? För många, däribland cancerpatienter som nu fått vänta ännu längre, är det glasklart att regioner upphandlar och "outsourcar" på tok för mycket. Marknaden ska inte ha ett finger med i det här spelet, patientsäkerhet kan inte vila på en chansning att en lägstbjudande och vinstmotiverad frozen yoghurt-entreprenör ska leverera.

Detta episka debacle borde vara tillräckligt för att den insikten ska sjunka in.