Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Simon Ridell: "Inget att se här" säger högern – men det var inte bara ett möte över en kopp rivigt svart

Den här och andra socialdemokratiska ledarsidor har berättat att det kommer att hända. Liberala motsvarigheter likaså. Gång efter gång. Så pass många gånger att det blivit enformigt. Onsdag 4 december hände det till slut. Isoleringen av Sverigedemokraterna är nu bruten och nej, det handlar inte bara om en "fikastund" eller ett oskyldigt "samtal" som "vänstern nu går bananas över".

Onsdag 4 december 2019 är nu ett mörkt datum för svensk politik och för Sverige. Det kan komma att ses som det datum då det slutligen gick åt skogen på riktigt.

Högern låtsas som ingenting, de vill vifta bort mötet som en liten struntsak. De gör allt för att tona ned det faktum att Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD) nu tagit sig en lång pratstund inne på den moderate ledarens kontor.

Juristen Krister Thelin skrev via Twitter "Detta blev alltså en toppnyhet i @sr_ekot: Att Åkesson och Kristersson träffats. Fixeringen vid SD fortsätter." som om det inte vore sprängstoff för medier att förhållningssättet gentemot Sverigedemokraterna, som definierat svensk politik så gott som hela det gångna decenniet, nu är förändrat. Det ska det alltså inte ens skrivas om. Nej, låtsas som att det regnar, tack.

Det är så dumt att en får gnugga sig i ögonen både en och två gånger.

Ett exempel till på samma sak: "Ärlig fråga - Vad är det som är så hemskt med att Ulf Kristersson samtalat med Jimmie Åkesson?" skrev moderaten Faw Azzat på Twitter.

Kommentarerna är oftast enligt en retorisk modell i stilen "Inget att se här. Passera."

Det finns dock en massa att se här. När högern och moderater i synnerhet säger att vi ska kolla åt ett annat håll, det är då vi ska spänna blicken, stirra ännu hårdare och verkligen läsa in vad det är som håller på att ske.

Ja, det kan förstås låta odramatiskt att Jimmie och Ulf har samtalat om en gör sitt yttersta för att se det endast som en konstaterande meningsbyggnad utan någon kontext. Vi vet dock en massa sedan tidigare – mixa ner allt det Ulf Kristersson sagt och lovat, allt det Sverigedemokraterna visat sig vara och allt det som partiet kommer ifrån i en giftig cocktail – och tada! Vi har något mycket, mycket mer allvarligt än ett enkelt litet möte över en kopp rivigt svart.

Vi har i så fall en framtid lika mörk som kaffet i deras koppar.

Det sorgligaste och mest skrämmande av allt är, som många redan påpekat, att Ulf Kristersson ljög förintelseöverlevaren Hédi Fried rätt upp i ansiktet. Så här sa hon till DN efter att de träffats: "Han bedyrade att han aldrig, aldrig kommer gå med på något samröre med SD. Han lät mycket övertygande. Vi skildes åt i god vänskap.".

Ulf Kristersson kan till och med trampa på förintelseöverlevare för att komma åt makten. Frågan är dock om makten blir hans, enligt en undersökning av DN/Ipsos tidigare i höst vill 6 av 10 moderater se samtal och överenskommelser med Sverigedemokraterna – men de där 4 av 10 då? Det här är ingen liten spricka och de kan mycket väl lämna Moderaterna nu.

Dessutom: Jimmie Åkesson har hela tiden varit självsäker i att det konservativa blocket bara varit en tidsfråga. Medan Ulf Kristersson hela tiden viftat bort det och sagt att det inte kommer hända. Onsdag 4 december kom vi dit – och vem framstår som den som har koll på vad som faktiskt pågår i det politiska spelet? Vem framstår som en kappvändare av allra grövsta sort? Just det, SD blir vinnarna och M förlorarna.