Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Simon Ridell: Löfvens utspel om färre flyktingar är osmakligt

Annons

Det är aldrig en bra idé att som socialdemokratisk ledare låna retorik från högern och den här gången kunde inte Stefan Löfven ha haft sämre tajming heller. Ungefär samtidigt som Donald Trump gav grönt ljus till Turkiets auktoritäre ledare Erdogan att gå in i norra Syrien för att mörda kurder sa statsministern att vi ska ta emot färre flyktingar. Det är osmakligt.

"Vi ska inte ha fler flyktingar. Vi ska ha färre." orden kommer alltså från Stefan Löfven i en intervju med Sydsvenskan under ett besök i Skåne. Utspelet är ingen en överraskning – ända sedan den mytomspunna presskonferensen i november 2015, ni minns när dåvarande vice statsministern Mp:s Åsa Romson hade nära till tårarna, har S lutat åt den stramare hållningen. På senare tid har signalerna om stramare flyktingpolitik från Socialdemokraterna duggat ännu tätare.

En nyckelspelare som nyblivne socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi gick exempelvis häromveckan ut med något som såg ut som en egen programförklaring på sin Facebook-sida med stram invandringspolitik som en av huvudingredienserna. Det har nu visat sig att den programförklaringen inte var särskild "egen" från Ardalan Shekarabis håll – utan sannolikt mer ett sanktionerat sätt att testa vattnet inför vad som komma skulle.

Nu hoppar Stefan Löfven ner i samma grumliga vatten med huvudet före. Resultatet (utöver att han framstår som hjärtlös)? En hel drös med problem. Hur man än vrider och vänder på detta är det svårt att se hur det skulle vara en bra idé för Socialdemokraterna att profilera sig än tydligare för en återhållsam flyktingpolitik.

Socialdemokraterna borde lägga tonvikt på frågor som rör välfärden och även klimatfrågan som seglat upp som ett socialistiskt svar på högerns populist-ältande om flyktingpolitiken. Men nej, Socialdemokraterna väljer att spela på Sverigedemokraternas och Moderaternas planhalva istället. Det ser inte taktiskt briljant ut. Hur Socialdemokraterna har tänkt sig vinna väljare i flyktingfrågan därifrån övergår ens förstånd.

Även om en alltid ska ta opinionsmätningar med en hel näve salt så har bland annat Demoskop/Expressen levererat en undersökning som visar att S och SD ligger ungefär lika för första gången, att då intensifiera försöken att plocka poäng på SD:s hemmaplan är snarare ett spektakulärt självmål. Det vore ändå dumt att ignorera signalerna. Samtidigt är SD ovanligt offensivt i välfärdsfrågor och vinner mark. Socialdemokraterna gör bäst i att försvara sitt eget territorium.

Dessutom blev det snabbt tydligt, vilket de borde ha anat, att utspelet om färre flyktingar skapar en spricka i januarisamarbetet. Miljöpartiet var snabba med att ta avstånd. Det har på senare tid också kommit signaler från Liberalerna och Nyamko Sabuni att de inte drar jämnt heller, bland annat i frågan om snabbtågen. Januarisamarbetet, som finns för att hålla Sverigedemokraterna borta, mår inte bra av det här.

Sedan har vi då tajmingen, den är aldrig bra för ett sådant uttalande från någon som ska föreställa humanist, men ändå – tajmingen. Precis när det står klart att fler kurder, hjältar i kampen för att trycka tillbaka IS, kommer att drivas på flykt igen. Förbluffande mörkt.