Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Simon Ridell: Moderaterna fortsätter skrubba bort SD:s brunstämpel

På söndagen höll SVT:s Agenda i partiledardebatt igen. Det mest intressanta därifrån kom snarare i efterspelet när Moderaternas Ulf Kristersson sa att han "tror vi får lägga av med sådana etiketter" till Expressen efter att Jonas Sjöstedt, sin vana trogen, lyft fram Sverigedemokraternas mörka ideologiska grund. Det faktum att de är rasister alltså.

Jimmie Åkesson skruvade för övrigt upp martyrskapet ordentligt genom att lämna podiet en sväng i samband med Jonas Sjöstedts helt befogade upplysning om SD:s rötter. Det är ord som aldrig får sluta komma. Hur bekväm Jimmie Åkesson än känner sig i sin välanvända offerkofta – oj vad den sitter som en smäck – så vill han bara att alla ska sluta prata om det där en gång för alla.

Det är inte alla som är så konsekventa som Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, han är numer den enda som säger det rakt ut. Även om Stefan Löfven var snabb med att ifrågasätta var Moderaterna är på väg egentligen – att det som de tidigare pekat ut som en farlig väg att gå, att samtala och samarbeta med SD, nu plötsligt blivit reko.

Stefan Löfven kallade det också "en kursändring" från Moderaterna men det kändes onödigt förlåtande att prata om det som något som hänt någorlunda nyligen. M har sakta men säkert, steg för steg, normaliserande uttalande för normaliserande uttalande och adopterad strategi efter adopterad strategi närmat sig SD. Moderaternas väg till makt går via hjälp från Sverigedemokraterna – och vice versa för den delen.

Det tjänar Moderaternas syften väl att normalisera de brunare nyanserna av den politiska kartan. Det blir bara löjligt och rent farligt att, som Ulf Kristersson, skylla på att det inte blir ett "vettigt samtalsklimat" att smacka på rasistetiketten på SD. I det, som med mycket annat, har han väldigt fel – det är snarare så att det är det enda vettiga att göra.

Undertecknad berörde själv den moderata strategin att normalisera Sverigedemokraterna tidigare i år. Då med vår lokale riksdagsledamot Lars Beckman som ett prima exempel för hur tonen i partiet gentemot SD har förändrats med tiden. Med tanke på den frekvens Beckman twittrar med så känns det tryggt att kalla honom för den moderat som varit allra flitigast att med att kalla SD för vad de faktiskt är – rasister. Bland annat undrade han en gång i tiden i "vilka länder man lyckats stoppa främlingsfientlighet genom att kopiera deras usla och tragiska retorik" – en retorik som hans eget parti nu för tiden anammat till stor del.

Det gjorde han bra en gång i tiden, även om det nu visat sig ha varit noll procent genuint och enbart den dåvarande moderata strategin.

Kursändring, smursändring – Moderaterna har haft kursen kalibrerad och klar från början, har de något att förlora på det så blir det till att ta fram tvättsvampen för att med alla medel skrubba bort den bruna rasiststämpeln. Skinande rent ska det bli! Får Moderaterna välja så ser SD snart ut som en nyvaxad Mercedes – i en sådan sätter sig en borgare mer än gärna i baksätet.