Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Simon Ridell: Moderaterna vill att vi ska flyga mer mitt under coronakrisen

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Världen lamslås i snabb takt av coronavirusets framfart. Hela Italien – det land en stor del av de svenska coronafallen är importerade ifrån – är i karantän. I Sverige har antalet bekräftade fall stegrat ordentligt under inledningen av den här veckan, vilket ledde till att Folkhälsomyndigheten höjde risken för allmän spridning av coronaviruset i Sverige till högsta nivån på tisdagen.

Virusets framfart har stor ekonomisk påverkan över hela världen, det säger liksom sig självt att det här får världsbörserna att darra mer än betänkligt. Därmed var det i sig inga konstigheter att Moderaterna under tisdagen gick ut med ett förslag till krispaket för att hantera de ekonomiska effekterna av coronaviruset. Men i det fanns – i vanlig ordning – både ett och annat att ifrågasätta och kritisera, särskilt biten om att vissa extra hårt drabbade branscher ska få särskilt krisstöd. Där stod nämligen följande som en punkt, lite i förbifarten sådär: "Avskaffa flygskatten, åtminstone temporärt under 2020".

Det är onekligen fascinerande och minst sagt spännande att de vill underlätta (!?) flygandet såhär mitt i brinnande coronakris. Nu är det enligt Moderaterna läge att människor får anledning att resa mer och inte mindre. Fascinerande skriver jag, för att det är just precis det – att Moderaterna helt skamlöst kan plocka fram den hjärtefrågan och driva den i detta allvarliga läge.

Den labyrintartade moderata tankebanan bakom detta häpnadsväckande inslag i krispaketet är att flygbolag riskerar att gå i konkurs. I danska medier rapporterar de att Kastrups flygplats har tappat var tredje resenär och att SAS har ställt in 2 000 avgångar i mars.

Det är såklart problematiskt och skulle vara en sorg för alla som i så fall skulle förlora sitt jobb.

Men att propagera för en slopad flygskatt – vad ska det tjäna till? Om människor är kloka nog att inte flänga fram och tillbaka över jordklotet när vi är mitt i en allvarlig epidemi (och för den delen också mitt i en klimatkris) så är det så. Då är det flygbolagen har att erbjuda inte särskilt attraktivt för tillfället – "...är det verkligen skatten som gör att folk inte flyger?" frågade sig Helle Klein, chefredaktör på Dagens Arbete, via Twitter – och det är den frågan vi behöver ställa oss.

När coronakrisen ebbat ut kommer vi behöva och vilja flyga igen – men det är i vilket fall som helst inte slopad flygskatt som är lösningen på den ekonomiska kris flygbolagen kan hamna i. Det är bara ett sätt för Moderaterna att försöka smussla in en gammal hjärtefråga samtidigt som världen gripits av panik och eventuellt skulle kunna släppa igenom ett sådant dumdristigt förslag i all hast.

Det Moderaterna föreslår är dåligt både för miljön och för smittskyddet. Mitt i prick och bingo och allt det där.

Extra magstarkt blir det i skenet av hur flera moderata riksdagsledamöter ägnat sig åt att sprida misstro mot hur Folkhälsomyndighetens tjänstemän sköter sitt jobb för att vinna billiga politiska poäng.