Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Simon Ridell: Näringslivseliten konspirerar vidare på den yttersta högerkanten

Annons

Det sipprar ner konspirationsteorier från samhällets absoluta topp i en strid ström. Klimatskepsism kommer från alla håll och kanter och allas vår "Vad fan får jag för pengarna?"-Leif Östling har deltagit i en webbtv-kanal med kopplingar till samhällets mörkare krafter. Där har han larmat om ett stundande inbördeskrig. Något annat kan en inte förvänta sig från dessa stjärnor, tyvärr.

Det är en unken gammal tradition att näringslivshöjdare gärna söker sig långt ut på den allra tokigaste ytterkanten till höger av det politiska spektrumet. Det allra tydligaste exemplet blir förstås Donald Trump.

Förre VD:n för Scania och ordföranden för Svenskt Näringsliv, Leif Östling, tills nyligen ordförande för Södertälje Science Park har alltså gjort ett gästspel i Swebbtv. En Youtubekanal, som står för en nationalistisk linje och sprider idéer om att "det kvinnliga tänkandet" gör kvinnors delaktighet i samhälle och politik och som lyfter etnopluralism, en idé om att kulturell blandning skapar kaos, det berättar Expos medarbetare Jonathan Leman om via sin Twitter.

Så nu är Leif Östling, helt logiskt, i ropet igen – ni minns väl senast när han blev ertappad av Uppdrag Granskning med att placerat pengar på Malta för att undvika skatt och försvarade sig med de bevingade orden jag nämnde i början av den här ledaren.

I programmet säger han bland annat, när han får frågan om Sverige kan få bukt med samhällsproblemen: "Det tror jag. Det får vi. Det måste vi få. För om det här fortsätter, då kan vi hamna i ett okontrollerat läge där vi kanske till och med får ta in vår militär och det blir krig inne i landet, i de här utsatta områdena, som det kallas."

Han fortsätter med att säga att Sverige tagit in för många invandrare och drar en historia om hur människor från Somalia inte "grejade" att jobba på en fabrik i Oskarshamn.

Att en näringslivstopp vill tvinga ner Sveriges fattiga på knä genom att sätta in militären i socialt utsatta områden förvånar tyvärr inte. Inte heller att vår egen lokala Twitter-riddare Lars Beckman hakade på, förvisso med en brasklapp angående det där om att inbördeskrig stundar:

"Samhället måste använda alla resurser som finns för att skapa trygghet; (men inbördeskrig är nog osannolikt)" skrev Beckman.

Samtidigt låter Expressen (29/10 på sajt) svenska klimatskeptiker komma till tals i en granskning – och jag menar inte att det är konstigt att de får komma till tals på något sätt, det är intressant att höra vad de har att säga. Komiskt blir det dock att vissa högertroll ropar om att det handlar om "uthängningar" – men vadå? Vill de inte ha ännu en plattform att breda ut sig i med sin galenskap?

Bland de som misstror och ifrågasätter det faktum att den globala uppvärmningen är en konsekvens av mänsklig påverkan, som är bevisat i studie efter studie, finns bland annat en före detta Sandvik-VD som Per-Olof Eriksson. En näringslivshöjdare också i det här laget alltså.

Där är de, höjdarna i näringslivet, och myser och konspirerar i den riktigt högerextrema miljön. I alla fall så handlar det om att slå vakt om det de har – inget ska få gå ut över den ständiga ekonomiska tillväxten, inget är viktigare än att pengarna fortsätter att trilla in.