Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Simon Ridell: Populisterna skruvar upp retoriken i paniken

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Det var knappast någon hemlighet att Sverigedemokraterna och deras partiledare Jimmie Åkesson har en inneboende misstro mot experter av alla de sorter. Det har han och partiets andra företrädare visat gång efter gång. Ändå var det rent chockerande hur ärligt Jimmie Åkesson uttryckte sig under en livesändning i SR:s Studio Ett under förra veckan. Han har verkligen skruvat upp sin misstro mot allt vad vetenskapliga råd heter nu när panik råder.

Diskussionsämnet var förstås coronaviruset och vad Sverige bör och inte bör göra nu. Regeringen har tagit in på en bana, utifrån Folkhälsomyndighetens experters rekommendationer, att för tillfället inte stänga skolor eller gränser. Vad gäller skolorna skulle det ha en för skadlig effekt på samhället om 1 miljon barn som behöver tillsyn skulle behöva vara hemma.

Vad som ofta också nämns som viktigt är att inte alltför många blir sjuka samtidigt, så att sjukvården klarar av att vårda människor med svårare symptom – "flatten the curve" brukar det heta, coronakurvan får inte skjuta i höjden.

Jimmie Åkesson gick lös i Studio 1 och ett särskilt citat har florerat frekvent i sociala medier – men i lite olika varianter. Det här var vad han sa:

"Man kan inte ständigt hänvisa till myndigheter och expertmyndigheter, hela tiden, för det inger inget förtroende, i synnerhet inte när myndigheterna ger olika besked. Och när man gör helt felaktiga bedömningar. Utan här krävs ett politiskt ledarskap, jag tänker inte plocka några billiga politiska poäng – men jag vill understryka att det här är en väldigt allvarlig situation och jag vill att politiken pekar med hela handen och understryker det."

För det första – det här är ett grovt fall av "jag är inte rasist men..." fast snarare då "jag är inte populist men..." då Jimmie Åkesson lägger in brasklappen att han inte försöker plocka några billiga politiska poäng när det är precis det han gör.

Jimmie Åkesson och SD:s linje är helt enkelt att vi ska kasta expertkunskaper i soptunnan likt Sverker Olofsson i Plus en gång i tiden och att politikerna sedan ska gå på magkänsla i dessa tider och ge efter för viruspaniken istället för att ta vetenskapligt grundade och sansade beslut. Tyvärr är det här ett samhällstillstånd som populismen frodas i – och just nu skruvar de upp sin retorik ett snäpp till.

Här om dagen hade TV4 WHO:s smittskyddsexpert Johan Griesecke på besök i studion. Han levererade en befriande ärlig syn på det faktum att Norge och Danmark går mycket hårdare fram i sin kamp mot coronan:

"Det är för att politiker vill visa styrka och vidta kraftfulla åtgärder."

Sedan fick han frågan om inte Sverige ska ta samma väg ändå och svarade "Man får hoppas att politikerna har modet att stå emot.".

Lyssna på Johan Griesecke. Det får inte bli det politiska poängplockandet som styr vad vi gör.