Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Simon Ridell: Regeringen agerar klokt och sansat

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Presskonferenserna duggar tätt i dagarna och de nya beskeden från regeringen kommer i så snabb takt att det du skriver på morgonen till ledarsidan kan vara snudd på inaktuellt på eftermiddagen samma dag. Det är som det är med det, det är bra att regeringen håller tempot uppe, ständigt informerar och är på tårna i kristider.

Även om alla partier på sistone slutit upp bakom regeringen är det vissa enstaka högljudda politiker, ofta högt profilerade i sociala medier, som ropat om att stänga ner skolor mycket tidigare än vad som nu blivit fallet. För att ta några exempel: moderaterna Johan Forsell och Hanif Bali som konstant ställt sig frågande till varför inte Sverige gör som andra länder gör, även fast vi gör det men i en sansad takt byggd på väl avvägda expertråd, och så Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson då som gått så långt att han till och med ifrågasatt att politikerna ska lyssna på "expertmyndigheter" över huvud taget.

På tisdagen kom ett första steg mot det som många skanderat om när gymnasieskolor och universitet stängdes (från och med onsdag) för att eleverna och studenterna istället ska fortsätta utbildas på distans. Grundskolorna, där barn som behöver tillsyn som bekant går, håller dock fortfarande öppet i skrivande stund – men förberedelserna för en total nedstängning har rullat igång på allvar, något som bland annat innefattar åtgärder att lösa barnomsorgen för de med samhällsviktiga arbeten, meddelade regeringen med Stefan Löfven i spetsen på tisdagsförmiddagen.

Dessutom ska ett förslag fram på bordet som skulle innebära att studerande vid högskola och vuxenutbildningar får behålla sina studiemedel för den period som de beviljats.

Det känns tryggt att regeringen lyssnar på expertisen från Folkhälsomyndigheten och tar det här gradvis för att inte chocka samhället, istället för att färgas av den hysteri som några få riskerar att piska upp i det här läget. Klokt, sansat, förnuftigt och enat får alla anses vara ord som just nu beskriver agerandet väl.

"Make Sweden lagom again" är ett trumpskt mantra som prytt kepsar och sannolikt sålt bäst hos alternativhögerns anhängare. Det är faktiskt lite det här kloka, sansade och förnuftiga agerandet i krisen som är lagom.

Att liknande beslut som de högljudda gormat om kommer betyder inte att de högljudda nödvändigtvis hade rätt – men det är det de vill få det att framstå som. De vet att besluten kommer så småningom och vill hela tiden vara först att förespråka dem för att framstå som klokast. I själva verket betyder det faktum att exempelvis skolorna för äldre stängs nu bara precis det som Folkhälsomyndigheten lyft fram som viktigt hela tiden, det vill säga "rätt beslut vid rätt tidpunkt".

Det känns också tryggt att övriga partier stödjer, även om vissa nämnda högljudda sprider onödig oro. Partipolitiken läggs för det mesta föredömligt åt sidan, broscherna med partisymbolen är utbytta mot den svenska flaggan för att visa att de står enade.