Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Simon Ridell: Ruttet när SD-styrda kommunen vill ge bort sina nyanlända till Sandviken

I SD-nästet Sölvesborg skrockar man gott åt kommunstyrelsens ordförande Louise Erixons senaste utspel att erbjuda Blekingekommunens nyanlända till röda kommuner – och då särskilt Sandviken. Innehållet i hennes uttalande dryper, i vanlig ordning när det gäller sverigedemokrater, av rutten människosyn och ren bullshit.

"Vi erbjuder nu röda kommuner att ta emot Sölvesborgs nyanlända, då flera kommuner framhållit att det innebär en stor ekonomisk vinst" meddelar Louise Erixon via sin Facebook-sida. Meddelandet ses av SD-anhängare som en "diss" och ett "äg" och någonstans från Twitters mörkare katakomber hörs Katerina Janouch ropa "VÄRLDSKLASS!" – men på den mottagande sidan står kommuner som tagit ansvar under en stor flyktingkris. Det är något att vara stolt över.

Louise Erixon fortsätter: "Det kommunala självstyret ska värnas och därmed kan de rött styrda kommunerna passa på att öka sitt mottagande ytterligare. Socialdemokratiska kommunalråd får gärna slå mig en pling om intresse finns."

Hon avslutar, kort och gott: "Ping Sandviken".

Det är inte konstigt att hennes tankar går till Sandviken. Louise Erixon är själv från Sandviken och har också bott i Gävle, så sent som 2017 var hon politisk sekreterare för SD lokalt i Gävle.

Att det ligger nära tillhands att nämna Sandviken beror förstås också på den omtalade "Sandvikenrapporten" som gjordes av PWC på beställning av Sandvikens kommun 2014. En rapport som sedan fick hård kritik för slutsatsen att Sandviken tjänar 511 miljoner kronor årligen på invandringen – och sedan dess har den använts som politiskt slagträ av rasister.

Det finns inget som högerpopulister älskar mer än att komma dragandes med "Sandvikenrapporten" varje gång det skrivs något negativt om kommunen. Vinst eller inte har det dock aldrig handlat om. Det har alltid handlat om att det är humanitärt att vilja hjälpa flyktingar.

Det är det som blir så ruttet med Louise Erixons erbjudande – nyanlända blir handelsvaror och förminskas till enbart en fråga om ekonomi. Det är avhumaniserande – och ett sjukt uttalande som bara passerar 2019 utan ens ett avlägset eko av ett ramaskri från någon riktning. Föreställ dig att du är en av de tolv som fått den mycket tveksamma "förmånen" att placeras där.

Under 2018 tog Sölvesborg emot – och det här är inte så värst svindlande, ni behöver inte hålla i er eller sitta ner i stolen först – tolv stycken nyanlända. Tolv. Det handlar om ett i det närmaste obefintligt antal kommunplacerade. Det handlar också om att plocka billiga poäng och charma sin egen publik.

Hon skriver också att det kommunala självstyret ska värnas. Ingen går väl på att det fortfarande skulle gälla i en situation där SD har regeringsmakten och en röd kommun vill ta emot fler nyanlända. Förutsatt att det ens är tillåtet att vara en röd kommun i den kontexten då förstås.