Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Simon Ridell: SD vill ha "återvandringshandläggare" – det här betyder det egentligen

Sverigedemokraterna i Gävle vill att kommunen ska införa något de kallar för "återvandringshandläggare". Ett långt byråkratiskt ord som är så komplicerat att man knappt orkar ta in vad det egentligen betyder. Men för den som undrar så betyder det ungefär "person som ska se till att jaga ut människor ur landet" på SD-språk.

Motionen diskuterades på kommunfullmäktige i Gävle måndag 23 september. SD vill utreda möjligheten att inrätta en återvandringshandläggare och "intensifiera informationen om möjligheterna till återvandring".

Förslaget avfärdades snabbt då Gävle kommun och instanser som vuxenutbildningen SFI, socialtjänsten, arbetsmarknadsenheten med mera ska arbeta med integration och inte återvandring. Samt för att Migrationsverket redan har uppdraget på statlig nivå att arbeta med olika insatser för återvandring, till exempel finns det möjlighet att söka ett återvandringsbidrag där för den som vill.

Så kan man absolut avfärda förslaget om man bara vill fokusera på det rent byråkratiska – de gör det och vi gör det här. Gäsp. Särskilt slagkraftigt eller fördömande blir det inte – och så gott som varje gång SD vill "intensifiera" någonting borde ens avståndstagande vara just det.

Under KF konstaterade Jörgen Edsvik (S) att han "faktiskt blev glad först när han läste motionen, då den verkade ha en humanistisk ansats" och att det vore "trevligt om man hade en individinriktad politik som gick ut på att varje individ skulle få bästa möjliga hjälp att komma in i samhället istället för att bli misstänkliggjorda". Men han anade oråd i tonen, la han till.

Ana oråd borde Edsvik verkligen göra, i sådana här lägen ska alltid varningsklockorna klämta högljutt i öronen. Den politiska debatten har visat att om det är något SD vill intensifiera så är det jakten på invandrare. Den här motionen är ett steg för SD att se till att förutsättningarna för att intensifiera den redan finns på plats ifall dagen skulle komma då de på allvar får chansen att utforma en sådan roll som återvandringshandläggare.

Nyckelfrasen bör verkligen vara "den som vill" kan söka återvandringsbidrag. Det är inte svårt att räkna ut hur en återvandringshandläggare hade fungerat i SD:s regi – då kommer det där med att personerna faktiskt ska vilja återvandra frivilligt vara en obetydlig detalj i sammanhanget.

Mer information är alltid bra men i SD:s händer hade informationen från återvandringshandläggaren kommit en gång, två gånger, tre gånger och om det fortfarande inte hade kommit någon respons från mottagaren hade det till slut knackat på dörren.

"Jag har länge gått vid din sida" hade liemannen.. Förlåt, återvandringshandläggaren kanske sagt innan hen hade lagt sin hand på personens axel och fortsatt i klassisk Alternativ för Sverige-anda – "Det är dags att åka hem".