Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Simon Ridell: Småaktiga TV4-grälet påminner om varför public service är viktigt

Föreställ dig en framtid där Moderaterna nått en position att de fått igenom sin dröm om att public service inte längre betalas med skatt, att alla de olika beståndsdelarna av public service är sålda och utelämnade åt marknadens krafter.

Dit vill högern, det är något de tror på och det är en dröm de har. Även om den förstås är avlägsen än så länge. Sverigedemokraterna dock, de drömmer sannolikt snarare om ett regimstyrt SVT, som de förljuget kan kalla public service, som bara pumpar ut propaganda.

Vid 21-tiden en tisdagskväll någon gång i nämnda högerdrömscenario rullar ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) i nederkant under SVT-sändningen: "Vid midnatt kommer SVT att släckas ner till följd av en affärskonflikt mellan kanalen och distributören – håll alla fönster stängda till konflikten är löst. Detta ber vi dig göra ifall att det brinner i en industri eller liknande någonstans i närheten av dig någon gång under de närmaste två veckorna."

Det här scenariot formades i mitt huvud under den gångna tisdagskvällen då affärskonflikten mellan Tele 2 och TV4/Telia kulminerade i att Tele 2 släckte ner TV4 för alla Com hem-kunder vid midnatt.

Det är ingen idé att ta någons sida, utan rimligare att ta för givet att båda parter är lika skyldiga till att det behövde gå så långt. Pajkastningen och det smutsiga spelet för att försöka tvinga fram en reträtt hos motståndaren är tydliga indikationer på att ingen inblandad i Sveriges just nu mest omtalade affärskonflikt förtjänar någon nämnvärd sympati. Även om det så klart är skönt att få skylla på någon och pysa ut frustration, vilket många också gjorde i sociala medier.

Det riktiga problemet är förstås marknaden, där det är äta eller ätas som gäller. När det står pengar på spel så finns det ingen som bryr sig oavsett om det är "Jul med Ernst", TV4-nyheterna eller "Law & order: Special victims unit" (Det sistnämnda programmet var det första Com hem-kunderna gick miste om). När det står pengar på spel blir slutresultatet småaktighet och smutskastning.

För att föregå eventuella påpekanden om att staten är största minoritetsägare i Telia så vill jag konstatera det uppenbara att det inte är samma sak som i fallet med public service som betalas via skattesedeln nu för tiden.

Det är inte bara en fantasi, i grannlandet Danmark har högern tagit rejäla kliv mot sina olika drömscenarion. Där har Dansk Folkeparti, Jimmie Åkessons favoritparti, stöttat regeringens tre borgerliga partier i en brutal slakt av landets public service – besparingarna innebär att Danmarks Radio (DR) avvecklar tre radiokanaler och skär ner från sex tv-kanaler till tre. Det handlar om upp till 400 tjänster. Dansk Folkeparti har också en stark influens på det kontrakt som är skrivet mellan regeringen och DR, som innebär en större grad av politisk styrning av innehållet.

En sådan här gång, när TV4, en av de folkligaste kanalerna, släcks ner för en tredjedel av tv-tittarna känns det bra att public service – SVT, SR och UR – finns med på den där skattesedeln. Hur skulle det annars se ut? Tja, tyvärr skulle det kunna se ut på ett sätt som är i närheten av det som är hopdiktat i början av den här ledartexten. Se till att fönstren är stängda!