Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Simon Ridell: Tomma ord och överdramatiskt skådespel från Moderaterna

Annons

Först så hoppade Moderaterna av de politiska samtalen om den organiserade brottsligheten och fick med sig KD och L. Sedan meddelade de att de kommer att rösta för regeringens förslag. Den sortens tomma ord och skådespel för dramatisk effekt spelar bara Sverigedemokraterna rakt i händerna.

Moderaterna med deras rättspolitiske talesperson i spetsen, Johan Forsell, slog på stora trumman i lördags när han förklarade att de hoppar av de blocköverskridande samtalen om gängkriminaliteten.

Därefter kom, föga förvånande, olika bud kring hur många förslag som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centern gett med sig i. Moderaterna tyckte att de inte fått ett skvatt och Socialdemokraterna tyckte att de varit väldigt tillmötesgående – inga överraskningar där och inget att lägga någon tyngdpunkt vid. Så där kommer det alltid att låta.

I regeringens åtgärdsprogram mot gängkriminaliteten finns flera punkter där straffen för brott kopplade till organiserad brottslighet ska skärpas, som att avskaffa straffreduktionen för unga vuxna vid grov brottslighet till exempel. De viktigaste punkterna i programmet är de som finns under rubriken "Förebyggande av brott" – för det gäller att komma åt grunden till problemen och inte bara ropa så att saliven stänker på "hårdare straff!". Att satsa mer och långsiktigt på skolor och socialtjänst i särskilt utsatta områden är två bra exempel.

Det Moderaterna ville göra med det överdramatiska skådespelet att lämna mitt under förhandlingarna var att positionera sig som "inte riktigt SD" men "absolut inte sossarna".

Istället för att sitta kvar vid förhandlingsbordet och ta ansvar för att ta fram en gemensam strategi för att få bukt med problemen valde man att gå i polemik. Moderaterna har förstås ett eget intresse att ha kvar den politiska konflikten med regeringen i frågan.

Det är ett tröttsamt och förhalande agerande när människor inte vill något annat än att se våra politiker agera – att de ska komma fram med någon slags plan i alla fall.

När Moderaternas Ulf Kristersson hade skakat av sig helgens flerdagarsfest i Israel så gick han ut via sociala medier och meddelade att de minsann skulle rösta för förslagen. En bättre understrykning av hur tomt och innehållslöst avhoppet i helgen var går knappast att få serverad.

Det är väl bra så, att de faktiskt kan tänka sig att ta lite ansvar, även om de uppenbarligen kände ett skriande behov av att klaga av sig först.

För sitt eget bästa skulle dock Moderaterna ha stannat vid det där förhandlingsbordet. För det enda M:s dribblingsmanöver lyckats med är att ge Sverigedemokraterna massa pluspoäng.

De tappar i trovärdighet när de svänger från att tycka att regeringen är för mesig, bara för att sedan ändå rösta på förslagen. Nu kan SD och deras trollarmé roa sig med att peka på att Moderaterna bara är på låtsas i kampen mot den organiserade brottsligheten.

Det finns inget som får det högerpopulistiska trollmaskineriet att tugga igång på alla cylindrar som när politiker är otydliga och säger en sak men gör en annan. Jag skulle inte bli förvånad om M tappade ännu ett par anhängare till SD efter helgens debacle.