Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Simon Ridell: Trumps framtid är långt ifrån ljus och underbar

Annons

Donald Trump hånade Greta Thunberg efter hennes passionerade och ilskna tal hos FN med orden "Hon ser ut som en väldigt lycklig ung flicka som ser framemot en ljus och underbar framtid." En iskall blick senare från Greta Thunberg och nu är Trumps framtid långt ifrån ljus och underbar. Nu kan han ställas inför riksrätt.

Nej, det är givetvis inte Greta Thunbergs iskalla blick mot Trump som har satt riksrättsprocess-stenen i rullning men att människor i sociala medier ens gör den kopplingen säger en hel del om hur stor och inflytelserik Greta blivit nu. Det faktum att Donald Trump riktar sin patenterade extra omogna genre av härskarteknik mot henne är förstås också ett bevis på samma sak.

I själva verket är det ett telefonsamtal mellan Donald Trump och Ukrainas ledare Volodymyr Zelenskij som ligger till grund för det som nu håller på att ske. En visselblåsare inom den amerikanska underrättelsetjänsten ska ha slagit larm om samtalet där Trump låg på för att de skulle starta en utredning av Demokraternas favorittippade presidentkandidat Joe Bidens och hans son Hunter Bidens kopplingar till ett gasbolag i landet. Superintressant i sammanhanget är att Trump ett tag innan samtalet ville frysa det militära biståndet till Ukraina. Det är knappast långsökt att koppla ihop det hela.

Om han använt sig av amerikansk militärkraft för att vinna fördelar i kommande presidentval är det illa. Det pekar i så fall också på att han inte är så där överdrivet främmande för att låta andra stater påverka debatten i USA. Indikationer att så är fallet har kommit upp till ytan tidigare, om vi säger så – och en som jublar över att USA trappar ner närvaro i Ukraina är Vladimir Putin.

"PRESIDENTTRAKASSERIER!" gapade Donald Trump via sin Twitter, så där så att saliven sprejades i luften, då representanthusets talman Nancy Pelosi meddelade att de ska inleda processen. Än en gång beter han sig som en trängd, frustande hund med blottade tänder.

Det är snarare tal om sedvanliga presidentpinsamheter. Han twittrade 2014 om dåvarande presidenten Barack Obama – "Är det tillåtet att anklaga en president för brott mot staten på grund av grov inkompetens?" undrade han. Brittiske komikern James Felton svarade på tisdagen: "Jag gissar att du äntligen kommer få reda på det". Aj.

Det är bara att hoppas att det är annorlunda denna gång. Demokraterna i USA har varit sugna på att inleda en riksrättsprocess sen dag 1 av Donald Trumps dåraktiga parodi till presidentskap. Hittills har det inte alls burit frukt – få har väl missat alla turer kring Rysslandskopplingarna som i slutändan inte mynnade ut i något särskilt konkret alls.

Att Trump-administrationen stoppat rapporten om händelsen gör det hela än mer besvärande. Det höjer förhoppningarna om att det faktiskt finns något där i som kan fälla Trump denna gång.