Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Simon Ridell: Var är krafttagen mot skattesmitarna då, högern?

Högern gick i spinn häromdagen när det stod på Dagens Nyheters debattsida i ett inlägg författat av Sven-Erik Österberg, ordförande för Delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen, att Sverige kan ha betalat ut 300 miljarder felaktigt från våra välfärdssystem sedan 2005.

"Kan ha" är en viktig distinktion i föregående mening, de två undersökningar som är gjorda sedan just 2005 har båda en stor osäkerhetsintervall – och syrlig kritik har framförts mot dem, "Statligt organiserade gissningslekar" skrev bland annat forskarna Niklas Altermark, forskare i statsvetenskap på Lunds universitet och Björn Johnson, professor i socialt arbete på Malmö universitet tidigare i år. Också det i Dagens Nyheter.

För den här ledartextens argumentation är det av mindre vikt, låt säga att "den statligt organiserade gissningen" på 300 miljarder sedan 2005 har träffat rätt.

Siffrorna fick som tidigare nämnt starka och ilskna reaktioner, särskilt från höger på den politiska skalan. Här behövdes det minsann sättas ner en rejäl och bestämd fot.

Riksdagsledamoten och rättspolitiske talespersonen för Moderaterna, Johan Forsell, skrev via sin Twitter: "Ta in att sedan 2005 har 300 miljarder kronor betalats ut felaktigt från våra välfärdssystem. Lägg på minnet nästa gång det hävdas att det är skattelättnader på arbete som riskerar de offentliga finanserna."

Liberalen Eric Aronsson, för allmänheten kanske mest känd numer för att ha hanterat Apotekstjänst kommunikation med pressen i samband med vårdmaterialskandalen i höstas, skrev i samma sociala medium: "Rekommenderad läsning för alla som säger att vi måste höja skatten."

Lars Beckman (M) riksdagsledamot från Gävle gick förstås också igång på alla cylindrar. Det här brinner de för hos högern. Oj, vad de brinner för att sätta dit bidragsfuskare och oj, vad de använder det mot sina meningsmotståndare.

Det är så klart inte bra att välfärdspengar betalas ut fel och till rena fuskare, det går inte att säga annat – och det är också därför högern driver på så hårt. De tycker det är ett alldeles utmärkt och välsvarvat slagträ att ta till och på samma gång ett tjusigt smicker för deras väljarkår i pampiga villor. Och ja, att en irakisk försvarsminister med familj är misstänkta för grovt bidragsbrott mot Försäkringskassan, då de fått barn- och bostadsbidrag trots att de sedan år tillbaka är bosatta utomlands är förstås skandalöst.

Men mest är det som sagt smicker till deras största supporterskara, de vill så klart slå ett slag för att det är hos de som har det mest knapert som man kan håva in pengarna till välfärden och inte hos de som bor i de pampiga villorna. "De är beredda att satsa rejält på allt som kan förnedra utsatta människor och förstärka klassamhället" skrev Vänsterpartiets Ali Esbati på Twitter, och jo, så är det förstås.

300 miljarder välfärdsfusk sedan 2005 alltså, vi har som sagt köpt att den siffran har träffat rätt tidigare i den här texten. Ställ den mot Skatteverkets bedömning från ifjol att 130 miljarder kronor per år försvinner till följd av skatteflykt. Det är också en siffra som kan vara mindre men också mycket större, oavsett så pekar allt på att den är fruktansvärt mycket större än fusket i välfärdssystemen. Det är pengar som annars skulle ha beskattats i Sverige och som skulle ha gått till sjukvård, skola, jobb och tillväxt.

Det är tydligt i vilken ända av samhället vi borde börja för att jaga in pengar till välfärden. Tänk om högern kunde påpeka det någon gång istället.