Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Simons satir: "Visa mindre vänstervinklat" – kontroversiell knapp ska säljas in till nyhetsmedier

Artikel 5 av 6
Simons satir
Visa alla artiklar

Simon Ridell publicerar politisk satir under vinjetten "Simons satir". Det gör han när inspirationen faller på och det finns ett hett ämne som gör sig bra i textformen. Denna gång med anledning av den evigt aktuella debatten om att "traditionella medier" är vänstervinklade.

Vi har redan sett en knapp i Mittmedias olika tidningsappar med funktionen "Visa mindre sport". Nu kommer nästa steg i den utvecklingen och det är ett kontroversiellt monsterkliv. Ett okänt holländskt tech-företag vid namn Leftwash lanserar ett tillägg som de menar är kompatibelt med alla tänkbara nyhetssajter och appar.

De har särskilt riktat in sig på så kallade "traditionella medier" som ofta avfärdas som vänstervinklade och deras idé är en knapp som visar mindre – eller inget – av den nyhetsrapportering som riskerar att stämplas som vänster och självklart all opinion som är vänster.

Bakgrunden till Leftwash affärsidé är logisk. De traditionella medierna förlorar allt fler marknadsandelar till de så kallade alternativa medierna. Alternativa medier som nästan alla har något gemensamt – de är högervinklade på riktigt och skulle aldrig skriva om något som exempelvis sätter invandringen i bättre dager eller något annat som utmanar sina läsares världsbild.

– Varför skulle de skriva om något annat? De är så deras pengar fortsätter att rulla in och det är så det hela tiden går bättre och bättre affärsmässigt, säger Virgil Van Kuyt, Leftwash VD.

Leftwash menar att de har botemedlet som får läsaraffärens pilar att vända och peka uppåt igen för de traditionella medierna.

– Det är ingen hemlighet att det är ett polariserat samhälle vi lever i, en endaste nyhet som kan tänkas spela vänstern i händerna och sen har man ofrånkomligen den stämpeln. Ofrånkomligen fram tills nu, vill säga, fortsätter han.

Skillnaden mellan traditionella och alternativa medier är dock att de traditionella har lite av båda varor – och därmed potentialen att vara helt högervinklad med ett enkelt knapptryck.

– De traditionella medierna har en outnyttjad inneboende flexibilitet så här i en samtid där människor inte vill ha sin verklighetsbild utmanad. Det enda som kan rädda "gammelmedia" är att de spelar med i utvecklingen och inte mot den.

Så vad händer om du trycker på knappen på... säg Arbetarbladet?

– De röda ledarna försvinner förstås, blåljusnyheter blir prioriterade, varg-artiklar också, blå debattartiklar ligger kvar längre på sajtens förstasida. Allt sånt. Det här handlar om läsare som vill att deras blod ska börja koka och som inte kan gå en timme utan att undra "vart samhället är på väg?". Det är som en drog!

Hur ser du på etiken? Samhället kommer väl bli mer polariserat?

– Knappen och valmöjligheten finns alltid där. För oss handlar det om affärer rakt av, det är en produkt som vi skapat för att vi ser att det finns en efterfrågan. Vi bryr oss faktiskt så lite om etiken att vi utvecklar en annan knapp som låter läsaren välja om ansikten på misstänkta brottslingar ska vara maskade eller inte.

Till sist då, vart är samhället på väg?

– In på diverse nyhetssajter för att trycka på vår knapp, tyvärr.