Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sinai ett -antistresspiller

/

Dahab har suverän dykning och skön hippieatmosfär. Men den starkaste upplevelsen i Egypten blev ändå ”ökenromantik” med Sinais beduiner.

Annons

I solstolar ligger folk och läser i vågskvalpet. Strandpromenaden kantas av restauranger och kaféer där vi sippar uppiggande sött myntate och blossar shisha, vattenpipa med melasstobak av äppelsmak.

I dykparadiset Dahab på Sinais östkust är det maximal avkoppling som gäller. Från Desert Divers dykcenter kliver vi rätt ner i en kristallklar 28-gradig undervattensvärld med kritvita koraller och böljande orangea havsanemoner. En clownfisk simmar nyfiket förbi framför cyklopet.

– Kolla där nere! pekar dykinstruktören ivrigt.

En dödligt giftig stenfisk, stor som en basketboll, vilar en meter bort vid öppningen till ett litet grotthål!

Egypten ökar starkt

Det är turistboom i Egypten – hos Apollo åker fler dit än till Kanarieöarna i vinter. Tiotusentals lockas till stora, och jämförelsevis, billiga hotellanläggningar. Många lämnar knappt resorten under semestern i Sharm el Sheikh, tio mil söder om Dahab. Men har vi åkt ända till Sinai, med sin historia från Bibeln, vore det synd att missa all den kultur som finns här bland beduinerna i den vackra, ockrafärgade öken.

Guiden Salem Eid, beduin från norra Sinai, tar oss i minibuss från Dahab mot Gunnamassivet sex mil inåt landet. Vid några beduinhus med tyger som takskydd mot brännande eftermiddagssol välkomnar Awad Fraich oss med en kopp starkt, svart te som vi dricker på en matta vid en brasa.

Månsken

Det är Ramadan och middagens äts efter solnedgången halv sju. Den kryddiga kycklinggrytan med ris som serveras, tas emot som en gudagåva av dem som fastat under dagen. Kvinnorna äter åtskilda i ett intilliggande uterum. Snart är det becksvart och barnen leker i fullmånens sken.

Vi fortsätter med terrängbil längst in i dalen Wadi Arada. Ett tält av kamelull har spänts upp för övernattande turister.

– Låt oss sova här borta under stjärnhimmelen i stället, säger Salem och skapar gnistor med en kniv, som tänder några pinnar och lite torrt gräs, till en brasa för nattgrillning.

Ett par kameler kommer förbi. De grumsar, smaskar i sig resterna av vår grillade kyckling, dricker av vårt vatten och makar sig bort en bit för nattvila.

Bortsett från dem och den sprakande brasan är tystnaden kompakt.

Sinnena har stillat sig. Vi dryftar livets stora frågor i den månbelysta, stjärnbeströdda natten. Salem berättar om kärlekshistorien med sin schweiziska exflickvän. Deras förhållande försvårades av att inga utlänningar får besöka det stängda område på norra Sinai där Salems familj bor.

– Det är skönt att var här ensam med dig. Stora grupper blir ofta för pratiga och splittrande. Jag älskar att visa er vår kultur med tusenåriga traditioner av ökenliv, säger han.

Denna ljuvliga ökennatt ger en otrolig lycka i stunden och en stark känsla av att vara ett med naturen.

Mer läsning

Annons