Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista grisbonden slutar

Sven Hålén och sonen Magnus har fött upp grisar på gården i Klockarbacken i över 40 år.

Men efter de senaste prissänkningarna på fläsk går familjeföretaget inte runt och med far och son Hålén går nu en epok i graven.

– Vi är de sista grisbönderna i Gästrikland, men nu ger vi upp, suckar Sven Hålén vemodigt när han städar ur båsen.

Efter att ha kämpat med dalande priser i många år tvingas nu Sven och Magnus ge upp familjeföretaget som funnits i över 40 år. De berättar att de skulle behöva ungefär 15–16 kronor per kilot för att överleva. I dag är priserna nere i 10,20 kronor per kilot.

– Det går inte längre. Vi har hängt i i över 40 år, men nu konkurrerar tyskt och danskt fläsk ut oss, säger Sven Hålén och förklarar att svenska grisproducenter har hårdare krav än sina konkurrenter i Europa när det gäller djurskyddslagstiftningen.

Just nu importeras tyskt fläsk i rasande takt till Sverige och Håléns kan inte konkurrera med de tyska priserna som dumpats ordentligt.

Skillnad på fläsk och fläsk

Sven och Magnus har två suggor och några kultingar, som inte såldes till jul, kvar på gården. I slaktstallarna står också en del svin som väntar på transport till slakteriet i Rättvik. Alla grisarna har halm och strö som de får böka runt i, och en knorr förstås.

– Hos grisuppfödare i resten av EU saknar 30 procent av alla grisar knorr. Eftersom de inte har någon halm att böka runt i biter grisarna själva av varandras svansar, av ren tristess, säger Magnus och berättar att svenska grisbönder lägger mycket mer arbete på att hålla grisarna med halm och strö och mocka båsen.

– I Tyskland och Danmark bor grisarna på en betongplatta och suggorna är fastkedjade till väggen, säger Magnus och konstaterar att det är skillnad på fläsk och fläsk.

Kris bland grisproducenter

Magnus och Sven Hålén var Gästriklands sista grisproducent och Lotta Zetterlund, som är ombudsman på Lantbrukarnas riksförbund (LRF), berättar att bara hälften av alla Sveriges grisproducenter är självförsörjande.

– Det är riktig kris bland grisproducenterna. Det här är en katastrof. Svenska grisproducenter måste få bättre betalt för sitt fläsk, konstaterar hon.

LRF har länge kämpat för ett krav på ursprungsmärkning, även för fläskkött.

– Svenskarna ska ha möjlighet att stödja lokal grisproduktion, säger Lotta Zetterlund och menar att svenskt fläsk bara skulle kosta ett par extra kronor per portion jämfört med det tyska och danska importerade fläsket.

”I Tyskland och Danmark bor grisarna på en betongplatta och suggorna är fastkedjade till väggen”