Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista radiobasstationen har tillverkats

På tisdagen tillverkades den sista radiobasstationen i Ericssons fabrik i Gävle.

– Visst känns det bittert och ledsamt, men det är ändå god stämning. Vi vet att vi gjort ett bra jobb, säger Lolita Armgren och Marie Karlsson som var med vid den avslutande ceremonin i monteringshallen.

Det är en epok, ett stycke industrihistoria, som går i graven. De slitna beskrivningarna går inte att undvika i det här sammanhanget.

Allt ödsligare

Under de senaste veckorna har allt mindre producerats i fabriken i Hemsta. Lokalerna har blivit allt ödsligare.

På tisdagen monterades de sista delarna i det sista skåpet. Det var en mindre basstation som ska skickas till Japan och troligen sättas upp i Tokyos tunnelbana.

Skåpet hade slagits in med blågula band. I hallen A 2 samlades de flesta av de cirka 450 anställda som fortfarande jobbar kvar i fabriken.

Platschefen Göran Broman sa några ord om åren som gått och berömde personalen för insatserna under de senaste månaderna. Det blev tyst ett slag.

– Det var en känsla av andakt, säger Daniel Holback, Akademikernas fackordförande, om stämningen.

Arbetarbladet hade bett om att få vara med. Men Ericssons pressavdelning sa nej.

– Vi är väldigt restriktiva när det gäller mediabevakningen i våra produktionsanläggningar, sa Annette Svensson, en av Ericssons pressansvariga, och förklarade att man vill hålla avslutningsceremonin internt.

– Vi ville att det skulle vara en privat ceremoni, säger Göran Broman.

Träffade anställda efteråt

Metallklubbens ordförande Ann Hillin ordnade så att lokalpressen fick träffa Broman och några av de anställda efteråt.

Lolita Armgren och Marie Karlsson var båda 19 år gamla när de började på Ericsson. De har jobbat i fabriken i 23 respektive 20 år och är nu produktionsledare.

Vad gör ni i morgon?

– Då samlar vi personalen som vanligt. Det gäller att vara lyhörd, säger Lolita Armgren som tycker att sammanhållningen blivit allt bättre under de nio månader som gått efter chockbeskedet 8 december i fjol.

I takt med att produktionen dragits ned har personalen samlats i färre lokaler, vilket också gynnat sammanhållningen.

Ann Hillin, metallklubbens ordförande refererar till chefer som tyckt att arbetsmoralen varit ”nästan lite för hög”. Det kan bli mycket ”dötid” på slutet, menar hon.

– Även om det känts tungt har vi sakta men säkert tagit ut produkterna, säger Lolita Armgren.

Nu återstår att städa, packa ihop och skicka material och utrustning till ”sajterna” som tagit över tillverkningen.

Lolita Armgren och Marie Karlsson gör sin sista arbetsdag 12 november. Sedan går de över i omställningsprogrammet på jakt efter nya jobb.