Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Siw Malmkvist blandar och ger

Siw Malmkvist flinar och sveper med armen över den tomma scenen bakom sig, när hon tackar för sig efter att ha blivit inapplåderad igen efter musiksoppans avslutande "Ingenting går upp mot gamla Skåne" där hon sjungit duett med en yngre upplaga av sig själv.

"Jag hade inte mer än så. Och orkestern har gått hem, som ni ser"

Orkestern har inte varit där på hela tiden, Siw Malmkvist sjunger, med stundtals lite dåligt tryck i stämman, några av sina hitlåtar till förinspelat komp.

Och det blir ett av problemen med onsdagens lunchkonsert. Nerven försvinner, och även om Siw Malmkvist, med hjälp av en liten fusklapp och läsglasögon, håller låda bra på egen hand hade ett litet gäng musiker kunnat göra konserten så mycket mer levande och dynamisk.

Hon skojar om den där minneslappen. Att hon kommit upp i åldern då man skriver upp allting på lappar som man sen inte hittar och när man väl hittar den så måste man leta glasögonen. Hon drar skämt om skönhetskrämer och om hur snygg Lill-Babs är, berättar (sanna?) historier om när hon låtsas vara fransyska på en dans och hur hon missförstått inviten till baksätet som ung på dejt med kille-med-bil.

Ibland funkar det bättre, ibland sämre. Hon är en kvick person, det förstår man av det snabbfunna orkesterskämtet på slutet, men annat känns mer inrepat och lite mossigt.

Men så är hon ingen ungdom längre, hon har en imponerande lång scenkarriär bakom sig och en kappsäck med klassiska schlagerhitar som allsjungs utan problem av den inte helt unga publiken.

"Oj jag blir nästan andfådd av alla de här verserna", säger hon efter "Jazzbacillen" och lägger till: "Och hur fanken kan jag komma ihåg alla verser" och sätter så sina egna ord på det som, vid sidan av den låååånga karriären och de många hitlåtarna, faktiskt imponerar.