Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Självmordsbenägna patienter måste upptäckas snabbare

Landstinget Gävleborg måste bli bättre på att bedöma och upptäcka patienter som kan komma att begå självmord.

Annons

Det konstaterar Socialstyrelsen sedan en man tog livet av sig kort efter ett återbesök.

Mannen hade fått en skada ett år tidigare och i samband med att han vårdades för den blev han deprimerad. Han fick antidepressiva läkemedel och man planerade att ordna en samtalskontakt.

Mannen slutade dock med medicinerna på grund av biverkningar och en annan läkare bedömde att han inte var deprimerad och han kom därför aldrig psykolog.

När han ett år senare skulle på årskontroll följde man upp hur han mådde fysiskt efter skadan, däremot gjordes aldrig någon uppföljning av hans psykiska tillstånd. Man upptäckte därför inte att han hade självmordtankar. Men mindre än en månad efter besöket tog han sitt liv.

Socialstyrelsen som granskat fallet betonar vikten av att man upptäcker patienter som har psykosociala besvär och att åtgärder sätts in. Eftersom allvarlig kroppslig sjukdom och depression ökar risken för självmord bör en systematisk bedömning av självmordsrisken göras.

Sjukvården har redan planerat att förändra arbetet så att psykologer eller kuratorer finns med vid uppföljningstillfället och att riskbedömningar görs.

Socialstyrelsen förutsätter att man dessutom följer upp hur det fungerar för att förebygga liknande händelser i framtiden.